Lezer vanaf het begin ‘Ik doe er langer over om mijn standpunt te bepalen’

Zwaan in 2010

Jeroen-Pieter van der Schaaf Reijmerstok

Internetconsultant

„Ik zit vrij veel online, en dat is een understatement. Sinds 2006 is het leven zo ontzettend snel naar internet verplaatst. Het is niet bij te houden. De communicatie, de beschikbaarheid van informatie; dat is veel harder gegaan dan ik had verwacht. Het is natuurlijk mijn beroep.

Toch is het vaderschap het ingrijpendst geweest – een ontzettend cliché, ik weet het. Maar door de komst van een kleine man verandert er erg veel. Ik heb nu een zoon van twee. En als ik de krant opensla, zie ik heel veel dingen waarvan ik blij ben dat hij zich er nog niet druk over hoeft te maken. Hij kan spelen en het eten wordt voor hem gemaakt. Kom ik toch weer op dat internet; tien jaar geleden had je toch iets minder direct contact met het nieuws dan nu. Het komt harder en sneller binnen. Je wordt om de haverklap bestookt. Hoe meer je ziet, hoe meer je je realiseert dat er verschillende kanten aan het verhaal zijn. Dat je nooit weet wat de ‘echte’ waarheid is.

Ik doe er tegenwoordig langer over om een standpunt te bepalen. Om te denken: Wat vind ik er nou van. Er komt immers zóveel voorbij. Dat is anders.”