Lezer vanaf het begin ‘Eerst was alles meer, meer, meer, nu wordt het minder’

Zwaan in 2008

Lidian Lecluse (34), Badhoevedorp

Dermatoloog

„Ik ben net verhuisd, van Amsterdam naar Badhoevedorp. Het is maar zes kilometer en toch een heel andere wereld. Het werd te krap, met twee kinderen op 70 vierkante meter. Moet ik één ding kiezen, dan kies ik voor het moeder worden. Dat is voor mij het belangrijkste geweest in de afgelopen tien jaar.

De crisis was ook ingrijpend. Mijn man verloor zijn baan, een maand voordat ons dochtertje werd geboren. Dat voelde even heel eng, al zijn er later mooie dingen uit ontstaan, zoals een eigen bedrijf. We realiseerden ons ineens dat zekerheid niet bestaat – ik denk dat dat besef de laatste jaren in heel Nederland is ingedaald. Dat is niet altijd slecht. Goed, de wereld leek tien jaar geleden veiliger, maar ik denk dat mensen zich inmiddels meer bewust worden van zaken. Tien jaar terug was het devies: meer, meer, meer. Nu gaat het van ‘meer’ naar ‘minder’. Eerst was alles ‘veel voor weinig’, nu betalen mensen liever meer, bijvoorbeeld voor duurzaamheid. Kijk maar naar hoe we over eten zijn gaan denken.”