‘IS dwingt seksslavinnen tot anticonceptie’

IS wil zwangerschap bij seksslavinnen voorkomen. Dat concludeert The New York Times uit interviews.

Een Yezidi-vrouw in een vluchtelingenkamp bij Dohuk, Irak. Veel Yezidi-meisjes en vrouwen worden door IS misbruikt. Foto Mauricio Lima/The New York Times

Islamitische Staat (IS) gebruikt geboortebeperkende middelen om te voorkomen dat seksslavinnen zwanger worden. Dat concludeert The New York Times uit interviews met tientallen vrouwen die ontsnapt zijn uit de handen van de terreurgroep. Sommige vrouwen zeggen gedwongen te zijn tot abortus, zodat ze beschikbaar bleven als seksslavin.

Binnen Islamitische Staat moet een man er eerst zeker van zijn dat de vrouw die hij als seksslavin wil gebruiken geen kind in zich draagt. Volgens NYT zouden IS-leden daarvoor moderne anticonceptiemethoden gebruiken, zoals de pil of injecties.

Yezidi’s

Seksuele slavernij is een veelvoorkomende praktijk binnen IS. De terroristen gebruiken daarvoor met name yezidische vrouwen en meisjes die ze zo’n anderhalf jaar geleden gevangen hebben genomen. Yezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak en mogen volgens IS door hun ongelovigheid als slavin gebruikt worden.

IS gelooft dat seksslavernij ook normaal gebruik waren toen de profeet Mohammed leefde. De terreurgroep hoopt met dergelijke praktijken jonge strijders te trekken, die in de conservatieve islamitische samenleving seksueel vaak gefrustreerd raken.

Pamflet

De terreurgroep heeft nooit een geheim gemaakt van het seksuele misbruik. In 2014 publiceerde IS op sociale media een pamflet over het gebruik van vrouwen en meisjes als slavin. Daarin worden onder meer regels omschreven omtrent geslachtsgemeenschap met de slavinnen.

NRC-redacteur Floris van Straaten schreef een paar maanden geleden over de seksslavernij binnen IS:

Volgens IS-theologen zijn dit soort praktijken geheel conform de shari’a, het islamitisch recht. De eigenaren hebben ook het recht, menen zij, om de slavinnen te verkopen. Zo is er een markt opgezet waar meisjes en vrouwen voor geld worden aangeboden. Ze moeten zich opmaken en worden in een soort etalage gezet.

Uit de islamitische wereld is veel kritiek op deze praktijk binnen IS. Meer dan honderd islamitische theologen stuurden al eens een protestbrief naar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, waarin ze de slavernij veroordeelden. Volgens hen is die verboden binnen de islam.

Lees ook: de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants Verkrachting als uitgekiende strategie
    • Menno Sedee