‘Ik heb een onrustig gevoel over de wereld’

Rogier van Spaendonck (71), Domburg

Gepensioneerd

„Ik ben al héél lang gepensioneerd. Eenentwintig jaar geleden kreeg ik een offer I couldn’t refuse, daar steek ik veel mensen de ogen mee uit. Mijn vrouw bleef werken. Daarom hebben we nu twee woningen: in Domburg en Alphen aan de Rijn. Noem het een soort van latten. Mijn vrouw is net met pensioen gegaan en woont nu permanent hier. Dat is nieuw. De omgeving is ook veranderd. Men wordt opgejaagd. Neem die telefoons, waar de hele dag door berichten binnenkomen. Er bestaat nu de constante druk om mensen van antwoord te voorzien. Op het nerveuze af. Dat is een algemeen probleem, denk ik. Tien jaar geleden was dat rustiger. De financiële crisis heeft een enorme impact gehad, die slaat zelfs door naar de huidige vluchtelingencrisis. Het is allemaal verbonden: we zijn door toedoen van Lehman Brothers in een crisis beland, die zorgde voor werkloosheid, dat leidde tot ontevredenheid en dat zorgt voor onverdraagzaamheid. Ik heb dezelfde vrienden als tien jaar gelden. Soms komt er één bij, soms valt er één af, en ik ben even gelukkig. Maar wat de wereld betreft, krijg ik een heel onrustig gevoel.”