‘Honderden gewonden bij gifgasaanvallen IS in Irak’

Er zou een kind van 3 zijn omgekomen, melden Iraakse bronnen. Ook sloegen honderden mensen op de vlucht.

Archieffoto uit 2014 van IS-strijders die vanuit Raqqa onderweg zijn naar Irak. Foto AP

Bij twee aanvallen met chemische wapens door terreurbeweging Islamitische Staat in Irak zijn circa zeshonderd mensen gewond geraakt en is een kind van drie om het leven gekomen. Dat hebben medische hulpverleners en bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdiensten zaterdag gezegd tegenover persbureau AP.

De aanval vond op zaterdagochtend plaats in het dorp Taza, vlakbij de noordelijk gelegen stad Kirkuk. Door het incident sloegen nog eens honderden mensen op de vlucht. Drie dagen eerder werd hetzelfde plaatsje bestookt door raketten gevuld met chemicaliën.

‘Paniek en angst’

Lokaal bewindsman Adel Hussein zei tegenover persbureau AP dat angst en paniek het dorp in hun greep hebben. “Mensen roepen de centrale overheid op om hen te redden”, aldus Hussein. Een verpleegster in het ziekenhuis van Taza zegt dat de gewonden last hebben van geïnfecteerde brandwonden, ademhalingsproblemen en uitdroging.

Volgens de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS heeft de terreurgroep eerder chemische wapens gebruikt. Het zou daarbij gaan om chloorgas en zwak mosterdgas.

Strijd tegen terreur

De coalitie zei vorige maand het hoofd te hebben opgepakt van de IS-eenheid belast met het ontwikkelen van chemisch wapentuig. Sinds twee maanden worden gebouwen waar vermoedelijk chemische wapens worden geproduceerd en opgeslagen door het bondgenootschap onder vuur genomen.

Het wordt aangenomen dat IS mosterdgas heeft gebruikt in de strijd in Syrië en Irak, zoals vorig jaar augustus bij een aanval op Koerdische strijders in Irak. Bij die aanval werden zo’n 35 Koerden onwel op het slagveld ten zuidwesten van Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak.

Afgelopen najaar concludeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) al dat vorig jaar bij het Noord-Syrische stadje Marea mosterdgas is gebruikt. Ook daarvoor zou IS verantwoordelijk zijn. Het is onduidelijk hoe de terreurorganisatie aan de wapens komt.

Grote aanvallen met chemische wapens zijn niet bekend. Dat vereist veel expertise. Mosterdgas is relatief makkelijk te maken.

Wapenstilstand

Sinds 27 februari hebben de strijdende partijen in Syrië een wapenstilstand afgekondigd. Strijdgroepen als IS en Jabhat al-Nusra zijn echter uitgesloten van het bestand, omdat zij als terreurbewegingen worden gezien. De strijd tegen die organisaties gaat onverminderd door.

De ligging van Taza:

    • Casper van der Veen