Gorilla’s brommen bij het eten

Illustratie Irene Goede

Zou jij willen leven als een gorilla? Dan woon je in een tropisch oerwoud in Afrika, met z’n tienen of vijftienen in een groep. Jij, je broers en zussen, neven en nichten, je moeder en tantes, en je vader die de baas is. Je vader heeft zoveel grijs rughaar dat ze hem de zilverrug noemen. Hij is zo sterk dat roofdieren, zoals luipaarden, liever bij jullie uit de buurt blijven. Dat klinkt goed, toch?

Maar… je houdt toch wel heel veel van groente en fruit? En van mieren en termieten? Nee? Oh. Dat is balen, want dat staat elke dag op het menu. Eigenlijk doen gorilla’s weinig anders dan eten zoeken, zitten, eten, en uitrusten van het eten.

In de winter zijn er termieten, mieren, blaadjes en boombast. En in de zomer ook termieten, mieren, blaadjes, maar gelukkig ook heel veel zoet fruit.

Nu lijkt het net alsof mensen precies weten hoe een gorilla leeft. Maar dat is niet zo: dat weten ze alleen ongeveer. Biologen gaan graag bij gorilla’s op bezoek om meer van ze te weten te komen.

Maar gorilla’s leven ver weg in Afrika, in bossen waar mensen moeilijk kunnen komen. In de bergen wonen de berggorilla’s, en in het laagland wonen de laaglandgorilla’s.

Tijdens zo’n expeditie bij de laaglandgorilla’s hebben gorillaonderzoekers nu iets ontdekt wat ze niet snappen. Als de gorillafamilie zit te eten, beginnen de grote apen soms zachtjes te brommen of te piepen. Gewoon, tijdens het kauwen door.

Waarom maken ze toch zo’n geluid? Het betekent niet: “Etenstijd! Komen!” Dat zou harder klinken. Het betekent ook niet: “Hmmm, lekker”. Want de volwassen gorilla’s brommen en piepen ook bij eten dat niet zo lekker is, zoals waterplanten. En als er grote zoete vruchten zijn, zoals een die de ‘mobei’ heet, houden alle gorilla’s hun mond.

Misschien betekent het gemompel: “Jongens, allemaal mond dicht, we zitten te eten.” Dat moet, ook als waterplanten niet je lievelingseten zijn.

    • Hester van Santen