Amsterdam geeft hoop bijna op: de missende 24,5 miljoen euro blijft weg

Amsterdam heeft de hoop vrijwel opgegeven een missend bedrag van 24,5 miljoen euro terug te vinden. Het bedrag wordt in het budget van dit jaar afgeschreven, verdeeld over verschillende gemeentelijke diensten. Het college beschrijft dat voornemen vrijdag in een raadsvoordracht.

De 24,5 miljoen maakt deel uit van een som van 51,1 miljoen. De gemeente ontdekte het missende bedrag eind 2015. Doordat de stadsdelen zijn opgeheven, moesten de budgetten worden overgeheveld naar een centrale administratie. 55 miljoen bleek niet terug te vinden, waarvan 51,1 miljoen aan structurele uitgaven. 26,6 miljoen is in de afgelopen maanden alsnog gelokaliseerd. De gemeente gaat er niet verder naar zoeken, staat in de raadsvoordracht: „Voor zover er nog vermoedens zijn over resterende mogelijkheden tot ontvlechting in budgetten, geven deze geen garantie dat de budgetten ook daadwerkelijk kunnen worden gelokaliseerd en ontvlochten.”

Amsterdam maakt al jaren een potje van de financiën. Een commissie die onlangs een rapport presenteerde over het financiële bestuur van de hoofdstad tussen 2002 en 2014 concludeerde dat de boekhouding jarenlang is verwaarloosd. Dat kostte tientallen miljoenen per jaar. Daar kwamen nog eens incidenten bovenop, als het per ongeluk overmaken van 188 miljoen euro naar burgers in plaats van 1,88 miljoen. (NRC)