PSV stelt teleur tegen Heerenveen - FC Twente wint van PEC Zwolle

Eerder op de dag liepen zo’n 4.000 supporters van FC Twente mee in een mars om de club te steunen.

Ruim 4.000 supporters van FC Twente lopen eerder op de dag in Enschede mee met een mars. Foto ANP

PSV slaagde er zaterdagavond voor eigen publiek niet in om te winnen van sc Heerenveen (1-1). Titelconcurrent Ajax kan de eerste plaats zondag heroveren en zo een week later als koploper beginnen aan de competitietopper in Eindhoven tegen PSV.

AZ heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Willem II met 2-0 gewonnen. Aanvaller Vincent Janssen was de gevierde man bij de bezoekers. Hij kwam na de rust twee keer tot scoren en bracht daarmee zijn competitietotaal op negentien treffers.

FC Twente nam met de zesde overwinning in de laatste zeven competitieduels verder afstand van de onderste plaatsen van de eredivisie. De club uit Enschede won met 2-1 van PEC Zwolle.

Excelsior heeft FC Groningen zaterdag de vijfde nederlaag op rij bezorgd. De ploeg van trainer Fons Groenendijk was op het eigen Woudestein met 2-1 te sterk voor de bekerwinnaar van vorig seizoen.

Lees de uitgebreidere competitieverslagen hieronder:

Excelsior - FC Groningen

De trainer van FC Groningen Erwin van de Looi stuurde zaterdag op Woudestein weer een compleet andere voorhoede het veld in ten opzichte van vorige week, toen Groningen kansloos was tegen PSV (0-3). Topschutter Michael de Leeuw zat zich echter wederom te verbijten op de bank.

FC Groningen wist voor rust geen enkele uitgespeelde kans te creëren op het krappe kunstgrasveld in Kralingen. Excelsior, dat de punten hard nodig heeft in de strijd tegen degradatie, was wel een paar keer gevaarlijk. Aan het begin van de tweede helft sloeg de thuisclub toe nadat Groningen-verdediger Lorenzo Burnet de bal zomaar had ingeleverd bij Rick Kruys. Die stelde spits Tom van Weert in staat de score te openen: 1-0.

Een paar minuten later verdubbelde Jeff Stans de voorsprong van Excelsior uit een strafschop. Met Michael de Leeuw en Oussama Idrissi als gedreven invallers ging Groningen in het laatst half uur eindelijk voetballen. Het leverde al snel de aansluitingstreffer op. Idrissi raakte de paal, waarna De Leeuw toesloeg in de rebound (2-1). De gelijkmaker bleef echter uit.

PSV - sc Heerenveen

PSV begon zaterdagavond met gokken op de lange voorzet, maar die miste scherpte. Er werd te weinig geprofiteerd van de snelheid op de flanken. Ook bij de doelpogingen stond het vizier niet goed. Voor rust werd geen enkel schot op doel geproduceerd. Marco van Ginkel kreeg nog de meeste kansen, maar de grootste mogelijkheid schoot hij ver over.

In de achterhoede van PSV werd, soms door nonchalance, veel balverlies geleden en zo werd sc Heerenveen zeker zo vaak gevaarlijk. Mitchell te Vrede had zijn ploeg al kort voor het rustsignaal op voorsprong moeten brengen, maar hij schoot de opgelegde kans recht op keeper Jeroen Zoet.

De wedstrijd kwam pas echt los in de tweede helft. De thuisploeg begon fel. Vrijwel meteen moest keeper Erwin Mulder in actie komen op een hard schot van Jeffrey Bruma. De openingstreffer viel echter aan de andere kant, waar Héctor Moreno werd geklopt door een prachtige steekpass van Sam Larsson naar Te Vrede, die Zoet wist te kloppen: 0-1.

PSV herstelde zich snel. Luuk de Jong kon drie minuten later een voorzet van Luciano Narsingh raak koppen voor de gelijkmaker. De Eindhovenaren gingen strijdvaardig op zoek naar de volle buit en waren een paar keer heel dichtbij, maar slaagden niet. Aan de zegereeks van PSV in de eredivisie kwam door het gelijkspel een einde. De club is nog wel 21 competitieduels op rij ongeslagen en wist in 54 achtereenvolgende wedstrijden te scoren.

Willem II - AZ

Willem II had in de beginfase weinig in te brengen bij AZ, dat vanuit een gesloten organisatie op de juiste momenten de aanval zocht. Het openingsoffensief van de Noord-Hollandse brigade, zonder de Noorse gangmaker Markus Henriksen (knieblessure), leverde echter geen treffer op.

Janssen was vanaf de beginfase de gevaarlijkste AZ-man. Hij was echter nog wat ongelukkig in de afronding en claimde bovendien vergeefs een strafschop bij de arbitrage nadat Jordens Peters hem duidelijk zichtbaar uit balans had gebracht en naar de grond trok. Willem II lonkte voor de rust alleen uit spelhervattingen naar een treffer. Na ruim een half uur eindigde een vrije trap van Rochdi Achenteh op de binnenkant van de paal.

Na de rust ging van AZ en met name van Janssen opnieuw de meeste dreiging uit. Een kopbal van AZ-verdediger Derrick Luckassen belandde op de onderkant van de lat. In de zeventigste minuut kwam Janssen toch tot scoren, uit een strafschop na een opzichtige handsbal van Funso Ojo (0-1). Vijf minuten later besliste het goudhaantje van AZ de wedstrijd: 0-2. Voor de Alkmaarse ploeg was het alweer de negende competitiezege in 2016.

AZ, dat in de eredivisie de voorgaande drie uitduels in Tilburg had verloren, klom naar de derde plaats op de ranglijst. De ploeg van John van den Brom heeft drie punten meer dan Feyenoord, dat zondag uit tegen Vitesse speelt. Willem II, dat in augustus AZ in Alkmaar op 0-0 hield, bleef vijftiende.

FC Twente - PEC Zwolle

De formatie van FC Twente kwam in de 28e minuut nog wel op achterstand. Doelman Nick Marsman kreeg nog een hand tegen een vrije trap van Wouter Marinus. Hij kon niet meer voorkomen dat Kingsley Ehizibue raak kon schieten. Robbert Schilder, de veroorzaker van de vrije trap, mocht van geluk spreken dat hij geen tweede gele kaart kreeg toen hij doelpuntenmaker Ehizibue opnieuw vloerde. Scheidsrechter Danny Makkelie liet het bij een vermaning.

FC Twente was even aangeslagen door de tegentreffer maar herstelde zich meteen na rust. Hakim Ziyech zorgde in de 47e minuut voor een prachtige gelijkmaker. Het was alweer de vijftiende competitietreffer van de grote vedette van de club uit Enschede, die ook nog een acht doelpunten voorbereidde. Jerson Cabral schoot FC Twente acht minuten later met een klein gelukje op voorsprong. Hij trof doel via de voet van tegenstander Bart van Hintum.

Mars door duizenden supporters

FC Twente leeft in de regio, vinden de fanatieke fans van de noodlijdende vereniging. Ze schrokken daarom van recente uitspraken van Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB die zeer in twijfel trok of de kampioen van 2010 volgend seizoen nog een proflicentie heeft. Om te laten zien dat veel Tukkers niet zonder FC Twente kunnen, liepen zo’n vierduizend supporters in een mars naar de Veste om het duel met PEC te komen bekijken.
(ANP)