Ervaar zelf hoe groot de Large Hadron Collider is

De BBC maakte een 360 gradenvideo in de deeltjesversneller van CERN, een gigantisch complex in Zwitserland.

Technici fietsen in de tunnel van de Large Hadron Collider. Foto Pierre Albouy / Reuters

Het apparaat is uitgevonden om een van de kleinste deeltjes in het universum te ontdekken, maar is zelf gigantisch: deeltjesversneller Large Hadron Collider in Zwitserland. Onder de Alpen loopt een tunnel van liefst 27 kilometer, waarin deeltjes met bijna de lichtsnelheid tegen elkaar aan worden geschoten. Een virtual realityvideo van de BBC laat je nu ervaren hoe het is om zelf in de gigaversneller rond te lopen.

De beste manier om de video te bekijken is met een Cardboard-bril. Dat is een kartonnen bril waar je je smartphone in schuift om op een eenvoudige manier een VR-video te kijken.

Je kruipt nog net niet in de huid van een botsende proton. Van de begane grond kijk je met verbazing omhoog naar het imposante ondergrondse bouwwerk. Vervolgens beweeg je mee met een bundeling afgeschoten deeltjes - een tiende van een menselijke haar in doorsnee - terwijl uitgelegd wordt wat er bij het CERN wordt onderzocht. De deeltjes maken 11.000 rondes per seconde in de tunnel.

Higgs-boson

Een belangrijke reden om de Large Hadron Collider te bouwen was om het zogeheten Higgs-boson te ontdekken. Dat deeltje geeft andere deeltjes massa. In juli 2012 was het zover: toen werd de ontdekking aangekondigd.

Wat er nu nog kan worden gevonden? Varianten op het Higgs-boson, extra dimensies, donkere materie. De versneller lag sinds 2013 twee jaar stil voor onderhoud, maar werd krachtiger dan ooit weer aangezet. Met een Nederlander als voorzitter van het hoogste orgaan van CERN moet dat nieuwe doorbraken opleveren. En voorkomen worden dat de Aarde door de experimenten verzwolgen wordt door een zwart gat. Want daar blijven veel doemdenkers bang voor.

    • Joram Bolle