Een zedig WK

In het Oekraïense Lviv wordt een tweekamp om het wereldkampioenschap van de vrouwen gespeeld tussen de Oekraïense Maria Moezytsjoek (23) en de Chinese Hou Yifan (22). Moezytsjoek is nu nog wereldkampioen. Ad interim, kun je zeggen. Uitdaagster Hou Yifan steekt, sinds Judit Polgar niet meer speelt, huizenhoog boven alle andere schaaksters uit. Vorig jaar deed ze niet aan het WK mee omdat ze al had toegezegd voor een vakantietoernooitje op Hawaii, maar het moet raar lopen wil ze haar titel komende week niet terugwinnen. Na zes van de tien partijen stond ze met 4-2 voor.

Bij de openingsceremonie viel het de Australische grootmeester en journalist Ian Rogers op dat alle toespraken door mannen werden gehouden. Het waren vaak vaderlandslievende toespraken die eindigden met de uitroep ‘Glorie voor Oekraïne!’ waarop het publiek in de zaal dan reageerde met een eenstemmig ‘Glorie voor de helden!’ De helden zijn demonstranten die twee jaar geleden omkwamen tijdens de Maidan-revolutie.

In het fraaie Potocki Paleis wordt gespeeld in een kamer waar geen publiek of pers wordt toegelaten, alleen wat fotografen aan het begin van de partijen. De partijen worden met een half uur vertraging de wereld ingestuurd. Het zijn waarschijnlijk maatregelen om te voorkomen dat een buitenstaander de oordelen van een computer aan de speelsters toeseint. Zulk bedrog komt voor, maar juist bij de topspelers is de kans erop vrijwel nul.

In het speelzaaltje hangen mooie schilderijen, waarvan er helaas een moest worden verwijderd voor deze gelegenheid. Het was een werk van een anonieme Italiaanse meester uit de zestiende eeuw met de titel Chronos ontwapent Cupido en het toont Chronos, de god van de tijd, het liefdesengeltje Cupido en Venus, de liefdesgodin. Zoals gebruikelijk bij het samenzijn van deze drie zijn Chronos en Cupido vrijwel naakt en ook zijn moeder Venus is niet geheel zedig gekleed. Vanwege het naakt werd dit schilderij, dat vlak boven het schaakbord hing en daardoor vaak bij de fotografen in beeld zou komen, vervangen door een kuis stilleven. Wie kan zo’n schoonmaakactie verzinnen, alleen een Amerikaan toch? Het was volgens het verslag van Ian Rogers inderdaad de Amerikaanse wedstrijdleider Carol Jarecki die als zedenmeesteres de verwijdering van het doek had bevolen.

Hou Yifan-Maria Moezytsjoek, WK vrouwen, Lviv, 2016. Vierde partij

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 Pf6 5. 0-0 Pxe4 6. d4 b5 7. Lb3 d5 8. dxe5 Le6 9. c3 In de tweede matchpartij had Hou 9. Le3 gespeeld. Die partij won ze. 9...Le7 10. Lc2 Lg4 11. h3 Lh5 12. g4 Lg6 13. Pd4 Pxd4 In Caruana - Wei, Wijk aan Zee 2016, waar Hou ook speelde, had wit voordeel na 13...Dd7 14. f4 Pxd4 15. cxd4. De zet van Moezytsjoek is beter. 14. cxd4 h5 15. f3 Met 15. f4 hxg4 16. f5 wint wit een stuk, maar net als in de partij krijgt zwart genoeg tegenkansen. 15... Pg3 16. Tf2 hxg4 Moezytsjoek had het komende stukoffer voorbereid, maar voor alle zekerheid trok ze hier toch een kwartiertje uit. 17. Lxg6 Txh3 Zwart moet doorzetten, want 17...fxg6 18. Dd3 is goed voor wit. 18. Dc2 Ook hier lijkt wit in het voordeel.

Zie diagram

18...Lc5 Maar met deze zet, die haar Dd8 vrij baan geeft, redt zwart zich. 19. Dxc5 Nu moest wit oppassen; dit was de enige zet die niet verliest. 19...Th1+ Ook na 19...Dh4 20. Dc6+ Kf8 21. Dxa8+ Ke7 22. Lg5+ Dxg5 23. Pc3 (niet 23. fxg4 wegens 23...Dc1+) Th1+ 24. Kg2 Th2+ zou het remise worden. 20. Kg2 Th2+ Hier ging 20...Dh4 niet, want na 21. Dc6+ Kf8 22. Dxa8+ Ke7 23. Lg5+ Dxg5 24. fxg4 (nu wel) zou wit gewonnen staan. 21. Kg1 Th1+ Remise

    • Hans Ree