Draghi’s monetaire miljarden doen beurzen stijgen en rente op staatsobligaties dalen

De Europese beurzen zijn vrijdag met sterke winsten het weekeinde ingegaan. In de nasleep van de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag kreeg het enthousiasme over de nieuwe vloed gratis geld die over de markt zal stromen de overhand. In Amsterdam sloot 2,7 procent hoger op 441,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen zo’n 3,5 procent en Londen ging 1,7 procent vooruit. In Milaan werd een winst behaald van 4,8 procent en in Madrid ging de hoofdindex 3,7 procent omhoog. Het omvangrijke nieuwe stimuleringspakket had ook een stevig effect op de obligatiemarkt. De rentes op Europese staatsleningen gingen vrijdag hard omlaag, mede door de aankondiging dat de ECB zijn opkoop van obligaties uitbreidt. De rente op Nederlandse tienjaarsleningen zakte vrijdag naar iets minder dan 0,4 procent, de vergelijkbare Duitse rente stond net onder 0,3 procent. Italië en Spanje zagen hun tienjaarsrente dalen tot respectievelijk 1,4 en 1,5 procent. De ECB besloot donderdag onder andere de maandelijkse opkoop van obligaties met 20 miljard euro uit te breiden naar 80 miljard euro. Op die manier krijgen banken meer geld voorhanden, in de hoop dat de kredietverlening in de eurozone daardoor zal toenemen. (ANP)