DNB mengt zich in strijd rond Delta Lloyd

Toezichthouder DNB spreekt zich nooit uit over individuele bedrijven. Maar nu maakt zij een uitzondering.

Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Foto Sander Koning / ANP
Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Foto Sander Koning / ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de hoogst ongebruikelijke stap genomen om zich te mengen in de aandeelhoudersstrijd rond Delta Lloyd. De toezichthouder heeft de verzekeraar een brief gestuurd waarin zij zegt dat een omstreden plan van het concern om nieuwe aandelen te verkopen moet doorgaan. Delta Lloyd heeft die brief vrijdagmiddag gepubliceerd.

De verzekeraar heeft de brief, met toestemming van DNB, ingebracht in een kort geding tegen de verzekeraar dat maandag dient. Twee van de drie grootste aandeelhouders van Delta Lloyd proberen het plan via de rechter te blokkeren.

DNB spreekt zich nooit uit over individuele instellingen die onder haar toezicht staan. Tegelijkertijd wil zij niet meer lijdzaam toezien hoe aandeelhouders een bedrijf zouden kunnen beschadigen, zoals in 2007 met ABN Amro gebeurde. De toezichthouder heeft een geheimhoudingsplicht, maar de bedrijven die onder toezichtstaan hebben die niet.

De brief van DNB werd eerder vrijdag al op de site van beleggersvereniging VEB gezet. De VEB, die de brief van Delta Lloyd kreeg, wil eveneens dat de aandelenuitgifte doorgaat. Al stelt de vereniging dat er feitelijk geen keus is omdat DNB Delta Lloyd tot de aandelenemissie dwingt.

In de brief van DNB noemt directeur Toezicht Jan Sijbrand het „onwenselijk” als de boze aandeelhouders hun zin krijgen. Delta Lloyd wil woensdag op een aandeelhoudersvergadering toestemming vragen voor de emissie, waarmee 650 miljoen euro moet worden opgehaald.

De aandeelhouders proberen in het kort geding een stemming te verbieden, omdat zij hun dividend per aandeel zien verwateren. Zij vinden een emissie niet nodig omdat Delta Lloyd financieel solide genoeg zou zijn en langs andere wegen geld kan ophalen. Delta Lloyd betwist dat.

DNB schrijft de „visie van het bestuur te onderschrijven dat het in het belang is van Delta Lloyd en haar stakeholders dat het [...] kapitaal wordt versterkt”. Als de stemming niet doorgaat, „blijft de sinds eind 2015 bestaande onzekerheid voortduren”.

De VEB ziet dat als een bewijs dat DNB Delta Lloyd onder druk heeft gezet om de emissie uit te voeren, zegt de beleggersclub op haar website. Topman Hans van der Noordaa ontkende dat eerder.

Het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management begon de afgelopen week de procedure. Later voegde het Taiwanese financiële conglomeraat Fubon zich daarbij. Samen bezitten zij 17 tot 18 procent van de aandelen.

Delta Lloyd is sinds de zomer een speelbal op de beurs. De koers is met 70 procent gedaald, nadat de verzekeraar tegenvallende cijfers presenteerde over de kapitaalpositie van het bedrijf. Een vijandige overname is een risico.