Rutte over Samsom: we maken er het beste van

We mogen elkaar generally, we zien dat we beiden deugen, maar we vinden ook dat die ander idiote standpunten heeft. Zo beschreef premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na de ministerraad zijn verhouding met PvdA-leider Diederik Samsom. Het gaat goed, zei Rutte, tussen de twee coalitiepartijen, „maar soms botst het”. Zo’n botsing kwam donderdag aan het licht in De Telegraaf. Onderwerp van conflict was het plan van Samsom om Europa te laten beginnen met een luchtbrug voor vluchtelingen uit Turkije, als teken van goede wil. Dat moest Ruttes inzet van de onderhandelingen met Turkije zijn. Maar na Ruttes weigering om dit plan te steunen zou Samsom hebben geroepen dat hij dan maar naar de koning moest gaan om zijn ontslag aan te bieden. Rutte wilde er vrijdag alleen over zeggen dat geen van beiden met een kabinetscrisis had gedreigd. Volgens hem maken ze er het beste van, ondanks alle meningsverschillen. „De kiezer heeft ons bij elkaar gezet. We hebben toen gezegd: we gaan er het beste van maken.” (NRC)