Campagnerally Trump uitgesteld om veiligheidszorgen

Nadat werd aangekondigd dat de bijeenkomst zou worden uitgesteld, gingen enkele aanwezigen met elkaar op de vuist.

De politie komt tussen vechtende voor- en tegenstanders van Trump.
De politie komt tussen vechtende voor- en tegenstanders van Trump. Foto Scott Olson / Getty Images / AFP

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een belangrijke campagnebijeenkomst op de University of Illinois afgezegd. De zakenman maakte zich zorgen over de veiligheidssituatie nadat de gemoederen tussen aanwezige voor- en tegenstanders van Trump hoog opliepen. Dat melden Amerikaanse media.

Trump zei tegenover MSNBC te hebben besloten tot het uitstellen van de rally omdat hij niet wilde dat “mensen gewond zouden raken of erger”. Hij zei te geloven dat “we de juiste beslissing hebben genomen.” Er is nog geen vervangende datum voor de bijeenkomst bekendgemaakt.

Opstootjes

Na de aankondiging dat het evenement zou worden opgeschort, braken opstootjes uit. Hierbij zouden volgens de politie vijf mensen zijn aangehouden, meldt persbureau AP. Ook zouden twee politieagenten gewond zijn geraakt. Een van hen werd met een glazen fles geslagen.

Ook braken na de aankondiging veel aanwezigen uit in gejuich. Daarop begonnen aanhangers van de miljardair “Wij willen Trump!” te scanderen. Veel voor- en tegenstanders scholden elkaar de huid vol.

Reacties andere presidentskandidaten

Volgens de andere Republikeinse presidentskandidaten heeft Trump de gespannen situatie in Illinois aan zichzelf te danken. Trumps belangrijkste Republikeinse tegenstrever, Ted Cruz, zei dat Trump “een milieu heeft gecreëerd dat dit nare soort omgangsvormen aanmoedigt”.

Twitter avatar megynkelly Megyn Kelly .@tedcruz: “A campaign bears responsibility for creating an environment when the candidate urges supporters to engage in physical violence.”

Marco Rubio zei niet verrast te zijn door een toename van geweldincidenten bij Trump-evenementen. Rubio wees erop dat de vastgoedmagnaat eerder zei dat hij een demonstrant wilde slaan en dat hij vaak soortgelijke opmerkingen heeft gemaakt.

De laatste Republikeinse presidentskandidaat, John Kasich, zei dat de pogingen van Trump om het Amerikaanse volk te verdedigen “eindelijk hun vruchten hebben afgeworpen”. Hij riep mensen op om de verleiding tot geweld te weerstaan:

Twitter avatar JohnKasich John Kasich Gov. Kasich’s statement on tonight’s events in Chicago. https://t.co/5viJndjKu6

St. Louis

Het zat Trump al eerder op de dag niet mee. Bij een eerdere campagnebijeenkomst in St. Louis werd de vastgoedmagnaat om de haverklap onderbroken door demonstranten. Velen van hen werden de zaal uitgezet. Meer dan dertig personen in St. Louis werden aangeklaagd voor het verstoren van de openbare orde.

Overigens zei Trump tegenover Fox News dat de protesten niet tegen hem of zijn campagne zijn gericht. Volgens hem kwam de woede van demonstranten voort uit de frustratie over de economische situatie in de Verenigde Staten. De betogers die AP sprak zeiden echter wel degelijk aanwezig te zijn om de komst van de zakenman te verhinderen. Al eerder werd op de universiteit een petitie gestart om de campagnebijeenkomst af te gelasten.

De politie zei over genoeg mankracht te beschikken om de situatie onder controle te houden, meldt AP. Volgens een woordvoerder werd de beslissing om het evenement uit te stellen dan ook geheel genomen door Trumps campagneteam.

    • Casper van der Veen