Buurtzorg neemt verlies: 25 mln geleverde zorg niet uitbetaald

Buurtzorg wil de financiering van de zorg op de schop gooien. Dat levert spanning op met zorgverzekeraars.

Sinds de oprichting in 2006 heeft thuiszorgorganisatie Buurtzorg voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet vergoed gekregen van de zorgverzekeraars. Dit stelt directeur en oprichter Jos de Blok.

Buurtzorg heeft, sinds de oprichting in 2006, een enorme groei doorgemaakt. Het loopt daardoor steeds aan tegen de beperkingen van het financieringssysteem in de thuiszorg. Dat gebiedt dat verzekeraars en thuiszorginstellingen vooraf afspreken hoeveel geld uitgegeven mag worden. Dat budget wordt bepaald op basis van de geleverde zorg in het voorafgaande jaar. Buurtzorg krijgt echter elk jaar meer ouderen en gehandicapten die zich aanmelden voor zorg. Buurtzorg zou die mensen moeten doorverwijzen omdat de organisatie het zo goed doet.

Buurtzorg weigert dat en overschrijdt bewust de budgetten door ook deze mensen zorg te leveren. Daardoor moeten de verzekeraars achteraf geld bijpassen, wat ieder jaar zorgt voor veel discussie.

In 2014 dreigde voor Buurtzorg een tekort van 60 miljoen euro, een kwart van de omzet. De organisatie leverde zorg aan veel meer patiënten dan het jaar ervoor, waardoor het meer geld uitgaf dan met de zorgverzekeraars was afgesproken. Om te zorgen dat Buurtzorg niet om zou vallen, hebben de zorgverzekeraars toen de budgetten fors verhoogd. Buurtzorg kreeg destijds uiteindelijk voor 2,7 miljoen euro aan geleverde zorg niet uitbetaald; een fractie van de 60 miljoen euro die het dreigde te verliezen.

Buurtzorg-oprichter Jos de Blok: „Onze groei betekent in feite een risico. Theoretisch gezien hebben wij een groot probleem als de zorgverzekeraars extra geleverd werk niet vergoeden. Toen we in een jaar voor 60 miljoen euro meer zorg leverden dan afgesproken, hadden we kunnen omvallen. Dat we door de jaren heen voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet kregen uitbetaald, is een verlies dat we nemen.”

Buurtzorg heeft een omzet van meer dan een kwart miljard euro. Er werken ruim 8.000 mensen.

    • Enzo van Steenbergen
    • Jeroen Wester