Buurtzorg kreeg miljoenen niet

Thuiszorg

Zorgverzekeraars betaalden zeker 25 miljoen niet uit aan de snel groeiende organisatie Buurtzorg.

foto Sake Elzinga

Sinds de oprichting in 2006 heeft thuiszorgorganisatie Buurtzorg voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet vergoed gekregen van de zorgverzekeraars. Dit stelt directeur en oprichter Jos de Blok.

Buurtzorg heeft, sinds de oprichting in 2006, een enorme groei doorgemaakt. Het loopt daardoor steeds aan tegen de beperkingen van het financieringssysteem in de thuiszorg. Dat gebiedt dat verzekeraars en thuiszorginstellingen vooraf afspreken hoeveel geld uitgegeven mag worden. Dat budget wordt bepaald op basis van de geleverde zorg in het voorafgaande jaar. Buurtzorg krijgt echter elk jaar meer ouderen en gehandicapten die zich aanmelden voor zorg. Buurtzorg zou die mensen moeten doorverwijzen omdat de organisatie het zo goed doet.

Buurtzorg weigert dat en overschrijdt bewust de budgetten door ook deze mensen zorg te leveren. Daardoor moeten de verzekeraars achteraf geld bijpassen, wat ieder jaar zorgt voor veel discussie.

In 2014 dreigde voor Buurtzorg een tekort van 60 miljoen euro, een kwart van de omzet. De organisatie leverde zorg aan veel meer patiënten dan het jaar ervoor, waardoor het meer geld uitgaf dan met de zorgverzekeraars was afgesproken.

Om te zorgen dat Buurtzorg niet om zou vallen, hebben de zorgverzekeraars toen de budgetten fors verhoogd. Buurtzorg kreeg destijds uiteindelijk voor 2,7 miljoen euro aan geleverde zorg niet uitbetaald; een fractie van de 60 miljoen euro die het dreigde te verliezen.

Buurtzorg-oprichter Jos de Blok: „Onze groei betekent in feite een risico. Theoretisch gezien hebben wij een groot probleem als de zorgverzekeraars extra geleverd werk niet vergoeden. Toen we in een jaar voor 60 miljoen euro meer zorg leverden dan afgesproken, hadden we kunnen omvallen. Dat we door de jaren heen voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet kregen uitbetaald, is een verlies dat we nemen.”

Buurtzorg groeit hard. Het heeft een omzet van meer dan een kwart miljard euro en is de belangrijkste partij in Nederland om werk van de aanstonds failliete marktleider TSN Thuiszorg over te nemen. Duizenden banen en meer dan tienduizend ouderen en gehandicapten zullen dan onder de hoede van Buurtzorg komen.

Bij het bedrijf, dat in 2006 door De Blok en zijn vrouw aan hun keukentafel werd opgericht, werken inmiddels ruim 8.000 mensen. De Blok werd viermaal tot beste werkgever van Nederland verkozen. Hij verdient 139.000 euro per jaar, een bescheiden beloning voor zo’n grote instelling.

Het bijzondere van Buurtzorg is dat het werkt met een ‘platte organisatie’ zonder managers. Het bedrijf is opgebouwd uit ‘zelfsturende’ teams. Groepjes van verpleegkundigen die zelf de boel regelen in een wijk: de bezoeken, het aantal uren hulp dat nodig is. Worden teams groter dan 12 personen, dan splitsen ze op.

Mede daarom worden De Blok en Buurtzorg geroemd in politiek Den Haag. „De oude zorg gaat failliet, leve de nieuwe”, zo roemde PvdA-leider Samsom Buurtzorg vorige maand op een PvdA-congres naar aanleiding van de TSN-redding.

Inmiddels is Buurtzorg ook actief over de grens. In Japan draaien al 42 Buurtzorgteams. Er zijn dochterbedrijven in de VS en Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden trainingen gegeven.

    • Enzo van Steenbergen
    • Jeroen Wester