Beter dan champagne

Het gaat niet best met de verkoop van cava. Onterecht, vindt Harold Hamersma.

Cava Recaredo, van18,75 euro ( Relats de Recaredo 2010) tot97,80 euro (Turo d’en Mota 2003) smaragdwijnen.nl

Niet zo lang geleden was cava het alternatief voor wie mousserend wilde drinken, maar er geen champagnegeld voor over had. Maar toen was daar prosecco. En nu zit cava in de knel. Immers, het Spaanse belletje heeft niet het prijskaartje om te kunnen concurreren met het Italiaanse schuimalternatief. En ontbeert de reputatie en het marketinggeld om het te kunnen opnemen tegen de grandes marques uit Champagne. Een en ander resulteert in een marktaandeel waar de prik afgaat. Ter illustratie: Engeland is dermate pro prosecco dat de verkopen daar halverwege vorig jaar met 72 procent zijn gestegen. De verkoop van cava kromp met 11 procent. Ook in Nederland zijn we dol op zoetig en goedkoop.

Over hoe het lek te stoppen bestaat geen eenduidige mening. Meegaan in de prijzenslag gaat ten koste van kwaliteit. En dat leidt in Spanje tot een verdere uitholling daarvan. Verschillende producenten wensen al geen cava meer op het label te zetten maar hebben gekozen voor denominación de origen Penedès. Zij willen niet meer geassocieerd worden met cava’s die voor een paar euro de schappen onveilig maken. En griezelen van de trouvaille van Félix Solís, een van Spanjes grootste wijnfabrieken. Afgelopen zomer introduceerde deze Provetto, volgens hen „het schuim der aarde”.

Wat dan wel te doen? Een Engels onderzoeksbureau vindt dat er eerst maar eens duidelijk gemaakt moet worden wat cava nu precies is. Bijvoorbeeld dat het op dezelfde, kostbaardere manier wordt geproduceerd als champagne. En dat cava alleen daarom al een veel beter product is dan prosecco. ‘A step up from prosecco’ zou de boodschap moeten zijn. Als ik dat tegen Ton Mata zeg, zie ik hem even ineenkrimpen. De wijnmaker van Recaredo is in ons land. Zijn cava is wat mij betreft de beste die er is. Mata: „Wat ik onszelf kwalijk neem, is dat wij ons ooit op export hebben gericht. We maakten altijd precies voldoende voor de thuismarkt. Maar tijdens de economische crisis droogde de binnenlandse vraag op. We moeten nu wel de grens over.” Een geluk bij een ongeluk. Nu is Recaredo ook hier verkrijgbaar. „A step up from Champagne”, meld ik hem, nadat ik zijn Demeter biologisch-dynamische brut nature cava’s heb geproefd.

    • Harold Hamersma