Antibiotica werkt weer met hulpstof

MRSA-bacteriën, ongevoelig voor de meeste antibiotica, leggen het loodje als één van die onwerkzame antibiotica wordt gecombineerd met een andere stof. Die stof blokkeert de aanmaak van een molecuul in de bacteriewand. Het grotendeels ontbreken van dat bacteriewandmolecuul is niet dodelijk, maar herstelt wel de werkzaamheid van het antibioticum. Alleen de combinatie werkt dus.

MRSA-bacteriën zijn een probleem omdat ze mensen met een verzwakte afweer ziek kunnen maken en dan resistent zijn tegen veel antibiotica die standaard worden ingezet.

De SA in de naam MRSA geeft aan dat het een Staphylococcus aureus is. Dat is eigenlijk een gewone bacterie die bij veel mensen op de huid en in de neus leeft en normaal gesproken geen problemen veroorzaakt. Hij is lastig door zijn verworven multi-resistentie (MR).

In Nederlandse ziekenhuizen is 2% van de door S. aureus veroorzaakte infecties een MRSA-infectie. Dat percentage is laag, vergeleken met dat in ons omringende landen. In Nederlandse ziekenhuizen wordt MRSA nog steeds bestreden met rigoureuze, maar dure schoonmaakacties.

Onderzoekers van farmaceutisch bedrijf Merck in de Verenigde Staten vonden de blokkeerders van de celwandsynthese toen ze 2,8 miljoen kleine moleculen testten op een speciaal daarvoor ontworpen test. In Science Translational Medicine (9 maart) beschrijven ze de verdere ontwikkeling tot en met de eerste succesvolle proeven in muizen die bestand bleken tegen een anders dodelijke MRSA-infectie. Hun idee is dat de bacteriën weliswaar in leven blijven onder invloed van de celwandsyntheseblokker, maar toch zo verzwakt zijn dat de anders onwerkzame antibiotica hun werk weer kunnen doen.

    • Wim Köhler