Aantal asielaanvragen in Nederland daalt

Het aantal asielzoekers dat Nederland binnenkomt en wordt opgevangen in azc’s, daalt al enkele maanden. Dat blijkt uit cijfers van de IND en het COA. In de gegevens zit nog niet de verdere daling die zou kunnen worden veroorzaakt door de recente sluiting van grenzen in Zuid-en -Oost-Europa voor asielzoekers.

De laatste twee weken was de instroom van asielzoekers 500 per week, zo meldde de IND afgelopen dinsdag. Daarbij gaat het om eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen en nareizigers (gezinshereniging). In februari was dat aantal nog 700 per week; in januari ongeveer 860 per week. In november en december vorig jaar werden pieken gehaald van rond de 2.000 asielzoekers per week.

Woordvoerders van de IND en COA vinden het echter te vroeg om te spreken van een structurele daling. Daarvoor is te onduidelijk welke gevolgen verbeterde weersomstandigheden in de lente en de afspraken met Turkije voor gevolgen zullen hebben.

Ook de bezetting van de azc’s daalde de afgelopen maanden. Op 7 maart was die 45.723 volgens gegevens van het COA. Op 22 februari was die nog 46.391. December vorig jaar piekte de bezetting van azc’s en crisisnoodopvang boven de 50.000 bewoners.

De daling wordt onder meer veroorzaakt door een onverwacht grote uitstroom van asielzoekers, bijvoorbeeld Irakezen, die terugkeren naar hun land, dit uit teleurstelling over de lange procedures. Ook zijn er meer asielzoekers die van een vrijwillige terugkeerregeling gebruik maken: 370 in februari tegenover ongeveer 300 in november vorig jaar.

Momenteel is het COA druk bezig met de ontruiming van de noodopvang in Heumensoord, de grootste opvang van het land (maximaal 3000 asielzoekers). Deze groep wordt over azc’s in het land verspreid. Ook enkele andere grote noodopvanglocaties sluiten de komende maanden zoals Duinrell (Den Haag) en die in Alphen a/d Rijn. Daarvoor komen azc’s elders in het land in de plaats.

    • Kees Versteegh