Aanpassen is het credo

Bij elektriciteitsbedrijven moet je onderscheid maken tussen de bedrijfsmodellen. Het maakt nogal uit of een bedrijf actief is in kolen, gas of duurzame opwekking. Je kijkt welk deel van de winst uit opwekking en distributie komt én welk deel van de opwekking. Aandelen van bedrijven met een balans tussen gereguleerde business en duurzame opwekking hebben zeker toekomst, zolang de regulering maar redelijk blijft. Regulering en technologische ontwikkelingen, zoals opslag van stroom in batterijen, e-mobiliteit en meer efficiëntie, zijn voor een groot deel bepalend. Deze zaken zullen steeds meer impact hebben op vraag, prijs, capaciteit van de conventionele gas- en kolenopwekking en uiteindelijk ook rendement en activa. De bedrijven moeten steeds kijken of hun model nog voldoet en de koers aanpassen aan een situatie waarin een decentraal energiesysteem de overhand krijgt.

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl