Nederland Fotografeert winnaar thema ‘eten’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Opstelling tijdens het fotograferen van The 100 year old Broccoli. Foto D. In den Bosch

„Een prachtig stilleven” noemt vakjurylid Sacha de Boer de inzending The 100 year old Broccoli van David in den Bosch. „Een simpele stronk broccoli als kunstwerk”, is het volgens gastjurylid Denise Kortlever. De foto wint de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd in het februarithema Eten.

„Het idee ontstond bij toeval”, vertelt mode- en reclamefotograaf In den Bosch (26) uit Amsterdam. „Ik was een stukje broccoli vergeten tijdens het koken en dat was op het aanrecht door de zon mooi donker geworden.

Dat effect heb ik daarna in het groot nagebootst. Op de markt heb ik honderd stronkjes broccoli gekocht en die in een droge ruimte een paar weken lang onder uv-licht gelegd. Ze kregen langzaamaan een bruin sepiakleurtje en werden houterig als twijgjes, een soort oer-broccoliboompjes. In de studio heb ik ze vervolgens alle honderd met flitslicht gefotografeerd. Dit was de allereerste. Door het op een zwart stokje te steken, ging het zweven. Achter hangt een zwart doek.

Later heb ik de foto volledig zwart-wit gemaakt. Daardoor krijgt het iets ‘gestorven’, alsof het een relikwie is uit de schatkist van een archeoloog.”

In den Bosch fotografeert vaker voedsel. „We denken niet meer na over wat eten is, waar het voor staat of waar het vandaan komt. Wist je bijvoorbeeld dat broccoli als plant wel een meter hoog kan worden? Met fotografie kun je heel mooi een nieuwe kijk op het bekende geven.”

Bij de broccoli stond hij versteld van het resultaat. „De transformatie was bizar. De groente werd een boom, koraal en fossiel ineen. Ik heb het later ook met passievrucht, ui, wortel en aardappel geprobeerd. Maar dat viel tegen. Zelfs als een aardappel verschrompeld en doorgeschoten is, blijft het toch echt een aardappel.”

    • Joke Beeckmans