Veertien arrestaties bij rechts-radicale betoging in Calais

De demonstranten staken banden in brand en probeerden vluchtelingen de toegang tot het stadshart van Calais te weigeren.

De Franse oproerpolitie bij de start van de ontruiming van een deel van 'de jungle'. Foto Yves Herman / Reuters

De politie heeft zaterdag veertien extreem-rechtse betogers opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde. Zo staken de demonstranten autobanden in brand en probeerden ze vluchtelingen de toegang tot het stadshart te weigeren. Dat meldt het Franse La Voix Du Nord.

De betogers van Génération Identitaire verzetten zich tegen de aanwezigheid van migranten. Zo’n tachtig mensen deden mee aan het protest. Zij staken rookbommen af en hadden spandoeken bij zich met daarop teksten als ‘no way’ en ‘go home’. De extreem-rechtse groep zegt in een statement dat ze drie bruggen, die leiden naar het centrum, hebben bezet. In hetzelfde statement spreken zij van twaalf arrestaties.

De extreem-rechtse beweging plaatste de volgende foto op Twitter:

Twitter avatar G_IDENTITAIRE Génération ID Sur ordre du préfet, les CRS ont embarqué 12 de nos militants à #Calais ! Le régime socialiste a fait son choix ! https://t.co/lE1hr0PJHg

De politie heeft ook een truck in beslag genomen om zo “vastberadenheid te tonen en de extremisten de migrantencrisis niet te laten manipuleren.” Calais was een lange tijd een populaire plek voor migranten die de oversteek naar Groot-Brittannië wilden maken. Dat zorgde voor een golf van migranten die in een provisorisch vluchtelingenkamp woonden, dat in de volksmond bekend staat als ‘de jungle’.

Eind februari maakte de politie daar deels een einde aan toen zij begon met de ontruiming van het kamp. De rechter gaf toestemming om in ieder geval het zuidelijke deel aan de Kanaal-kust schoon te vegen. Volgens de gemeente Calais verblijven 3.700 migranten in het kamp, volgens de hulporganisatie tegen de 5.500.

Bekijk ook onze fotoserie over het vluchtelingenkamp: Containerwoningen voor families in ‘de jungle’ van Calais
    • Marissa van Loon