Weer dreigende taal Erdogan naar Constitutioneel Hof

Ook is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalig hoofdredacteur van Zaman, dat de overheid vorige week overnam.

Foto Yasin Bulbul / AP

Als het Constitutioneel Hof van Turkije “onwettelijke uitpraken” blijft doen, komt het voortbestaan van het hof in gevaar. Dat zei de Turkse president Erdogan vrijdag tijdens een toespraak, meldt persbureau Reuters.

Erdogan doelt op de uitspraak eind februari van het hof dat twee journalisten van de krant Cumhuriyet onterecht een levenslange gevangenisstraf hadden gekregen. Can Dündar en Erdem Gül werden opgepakt vanwege publicaties waarin de Turkse overheid werd beschuldigd van wapensmokkel naar rebellen in Syrië. Erdogan noemde die onthullingen een poging om Turkije’s reputatie internationaal schade toe te brengen.

Over de uitspraak van het hof om de twee journalisten vrij te laten zei Erdogan vrijdag iets soortgelijks. Hij noemde de beslissing van het hof er een die “tegen dit land en zijn volk is.” Over de publicatie naar aanleiding waarvan de journalisten veroordeeld zijn, zei Erdogan:

“Dit is een concreet voorbeeld van een van de grootste aanvallen op Turkije in de recente geschiedenis.”

Jurisdictie

Erdogan redeneert dat volgens de Turkse wet de journalisten niets te zoeken hadden bij het hof, maar eerst bij andere rechters terecht hadden gemoeten. Met een uitspraak is het buiten zijn jurisdictie getreden, meent Erdogan.

De Turkse president heeft al eerder gezegd dat hij de uitspraak niet accepteert, maar niet eerder sprak hij dermate dreigende taal over de toekomst van het hof als zij uitspraken blijven doen die Erdogan niet welgevallig zijn.

Aanval op persvrijheid

In Turkije worden steeds meer kritische media de mond gesnoerd. Vorige week werd de krant Zaman - gelieerd aan een geestelijke waar Erdogan een conflict mee heeft - door de overheid overgenomen, net als persbureau Cihan.

Vrijdag vaardigde de rechter in Istanbul een arrestatiebevel uit tegen de voormalig hoofdredacteur van Zaman, Ekrem Dumanli, melden Turkse media. Hem wordt belediging van Erdogan ten laste gelegd. Hij werd in november al eens opgepakt omdat hij onderdeel uit zou maken van een organisatie die een staatsgreep zou willen plegen. In 2014 werd hij gearresteerd omdat hij tot een terroristische groeperingen zou behoren. Daar werd hij van vrijgesproken.

Critici van Erdogan worden vaker vervolgd voor belediging. Sinds zijn aantreden als president in 2014 gebeurde dat ruim 1.800 keer.