Watersportpark in stad weer vertraagd

Een nieuwe rechtszaak moet beslissen over over de komst van watersport in het centrum van de stad.

Zou zouden de golven in de binnenstad er uit gaan zien website RIF010

RIF010, de golf in de stad, is voorlopig opgeschort. Dat besliste de rechter gisteren in een kort geding dat omwonenden over het watersportpark hadden aangespannen. De omwonenden, onder wie paters Dominicanen van de kerk met daarin klooster Het Steiger, vinden RIF010 niet samengaan met bezinning en vrezen onder andere geluidsoverlast voor de omgeving. Die heeft als bestemming ‘water’, wat bouwwerken zoals het geplande strandhuis met horecafunctie verbiedt.

Om RIF010 te kunnen realiseren, is afwijking van het bestemmingsplan nodig. De omgevingsvergunning daarvoor is al verleend. De omwonenden hadden intrekking van de vergunning geëist, maar de rechter besliste tot voorlopige schorsing. Er speelde volgens hem nog teveel zaken. Zo moet het Hoogheemraadschap nog een watervergunning verlenen waartegen de omwonenden beroep kunnen aantekenen. Over het (te) ingrijpende karakter van Rif010 moet de rechtbank nu in een bodemprocedure oordelen.

De schorsing van de omgevingsvergunning verhindert dat de bouw van Rif010 begint. De initiatiefnemers hoopten medio april te starten maar moeten nu wachten op de bodemprocedure. „Wij hadden niet anders verwacht. Gelukkig is de rechtbank doordrongen van de urgentie en dient de zaak waarschijnlijk in mei”, zegt initiatiefnemer Edwin van Viegen.

Hij maakt zich geen zorgen. „Het concept voor de watervergunning ligt al klaar en de omgevingsvergunning komt er ook, eventueel met wat kleine aanpassingen.” De bouw van Rif010 neemt volgens hem een maand of negen in beslag. Als nu zou zijn begonnen dan was het volgend voorjaar klaar geweest en hadden ze een volledig seizoen kunnen draaien. Jammer, vindt Van Viegen: „Het is al twee jaar geleden dat we het Stadsinitiatief wonnen. Dankzij financiers en sponsors hebben we een aanvullend budget naast de drie miljoen euro van de gemeente, maar elke vertraging kost geld waardoor het project op termijn onzeker wordt.”

Rif010, dat de Steigersgracht omtovert tot een waterbak met kunstmatige golven voor surfers en kajakkers, had vorige zomer moeten openen maar liep vertraging op door de procedures voor binnenstedelijke ontwikkeling met onderzoeken naar onder andere parkeerdruk, geluid en ecologische gevolgen.

    • Caspar Naber