Waarom lacht niemand op oude foto’s?

In een korte video legt Vox uit waarom iedereen op oude foto’s zo dodelijk ernstig de camera in tuurt.

Still uit de video van Vox Vox

Op een grauwe zwart-witfoto zien we een kersvers echtpaar, omringd door familie en vrienden. De gelukkigste dag uit hun leven, zou je denken, alleen kijken ze alsof ze net van een uitvaart komen. Het geeft te denken: waarom lachte vroeger niemand op de foto?

In een ruim 3 minuten durend filmpje geeft Vox opheldering. Uiteraard waren 19e-eeuwse jonggehuwden ook gewoon dolgelukkig op hun grote dag. Twee oorzaken liggen ten grondslag aan de dodelijk ernstige mimiek op oude fotografie.

Sluitertijd

Allereerst was de sluitertijd veel langer. Voor toenmalige zogeheten daguerreotypie, waarvoor een gepolijste, verzilverd koperen plaat werd gebruikt, moesten de geportretteerden minutenlang stilzitten om het kiekje te doen slagen. Probeer dat maar eens met een big smile op je gezicht.

Tegenwoordig komen we met meer dan duizend foto’s terug van een weekje Parijs en is het niet ongebruikelijk om dagelijks meerdere selfies op Instagram te plempen. Maar in de negentiende eeuw waren foto’s een kostbare zeldzaamheid en was het een hele eer om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Geen wonder ook dat mensen daar statig en waardig op wilden staan en het wel uit hun hoofd lieten om een duckface te trekken.

Overigens besluit de Vox-video met een persoonlijke favoriete oude foto van de maker. Spoiler alert: daarop valt wel degelijk wat te lachen.

    • Casper van der Veen