Kent Donald Trump het streisandeffect niet?

Eigenlijk is het een filmpje van niks: de clip die de Amerikaanse band Fight Clvb onlangs op YouTube plaatste. Een middelmatige animatievideo met beelden van Donald Trump, ondersteund door een constante herhaling van de woorden ‘Donald Fucking Trump’. Het is dan ook een raadsel waarom Trump, die van zijn tegenstanders wel wat gewend is, zich hier toch door uit de tent heeft laten lokken en de band nu met een rechtszaak dreigt.

Heeft Trump dan nog nooit van het streisandeffect gehoord? Dit is het verschijnsel dat een poging om informatie te verbergen of te verwijderen, juist de aandacht trekt. De naam verwijst naar actrice Barbra Streisand, die in 2003 via de rechter probeerde een luchtfoto van haar huis in Malibu van internet te laten verwijderen. De rechtszaak kwam in de publiciteit en plotseling wist iedereen het huis van Streisand te vinden.

Zonder de dreigementen van Trump was het armoedige filmpje van Fight Clvb ongetwijfeld na een paar weken roemloos in de vergetelheid geraakt. Echter, nu doet het streisandeffect in de VS zijn werk en wordt de clip door een groot publiek bekeken. De band deelde ook de brief van Trumps advocaten op Facebook.

Zelfs in Nederland is het streisandeffect merkbaar: kijkt u zelf maar eens: youtube.com/watch?v=VC6dBneW7gU