Toetsenist Keith Emerson (71) overleden

De Britse muzikant maakte onderdeel uit van het beroemde trio Emerson, Lake en Palmer.

Toetsenist Keith Emerson overleed donderdag op 71-jarige leeftijd.
Toetsenist Keith Emerson overleed donderdag op 71-jarige leeftijd. Foto Frazer Harrison/AFP

De Britse toetsenist en synthesizerpionier Keith Emerson, bekend van het trio Emerson, Lake and Palmer, is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de band op hun officiële Facebookpagina laten weten. Het is nog onbekend waaraan Emerson is gestorven.

In een kort statement stelt de groep:

“We betreuren dat we moeten mededelen dat Keith Emerson gisteravond op 71-jarige leeftijd is overleden in zijn huis in Santa Monica, Los Angeles. We willen jullie vragen de privacy van de familie te respecteren.”

Het overlijden van de toetsenist komt onverwacht: voor april stonden nog verschillende optredens in Japan op de planning.

Supergroep

Emerson, Lake en Palmer vormden samen een zogeheten supergroep: de drie afzonderlijke leden maakten allen eerder al naam elders. Carl Palmer kwam van The Crazy World of Arthur Brown, Greg Lake van King Crimson en Emerson was lid van The Nice. De toetsenist was een pionier in het eind jaren zestig opkomende progrockgenre.

In 1970 bracht de band zijn eerste LP uit, getiteld Emerson, Lake & Palmer, met daarop de hit Lucky Man. De solo, tegen het einde van het nummer, van Emerson op de Moog-synthesizer werd een klassieker:

Emerson, Lake en Palmer waren voornamelijk befaamd vanwege hun liveoptredens. Een cover van Peter Gunn Theme - geschreven door Henry Mancini - is een meeslepende instrumental, niet in de laatste plaats door de scheurende synthesizerpartij van Emerson:

Eind jaren zeventig ging de band uit elkaar om in 1991 weer bijeen te komen voor een reünie. Later volgde nog een tournee. Het trio trad in 2010 voor het laatst op.

Palmer: Emerson ongeëvenaard

In een reactie op het overlijden van zijn voormalige bandgenoot laat Carl Palmer via zijn agent Bruce Pilato weten:

“Ik ben diep bedroefd door het overlijden van mijn goede vriend en muzikale broeder Keith Emerson. Keith was een prachtige man wiens liefde voor muziek en passie voor het keyboardspel nog lange tijd ongeëvenaard zullen blijven. Hij was een pionier en vernieuwer die muziek maakte die ons allen in de wereld van de rockmuziek raakte.”