Mauritshuis koopt vlak voor kunstbeurs TEFAF een stilleven van Roelant Savery voor 6,5 miljoen

Beeld Mauritshuis
Beeld Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag heeft voor 6,5 miljoen euro een stilleven verworven van de zeventiende-eeuwse schilder Roelant Savery. Het schilderij, Vaas met bloemen in een stenen nis (1615), is nu te zien op kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Het Mauritshuis wist het vlak voor aanvang van de kunstbeurs te verwerven.

Mauritshuisdirecteur Emilie Gordenker: ,,We hoorden in februari van een kunsthandelaar dat het op de markt zou komen. Ik ben meteen gaan kijken en zag dat het interessant voor ons was.” Vanuit Londen ging het schilderij via het Mauritshuis naar Maastricht.

In het Mauritshuis is het twee dagen bewaard in een kluis en bekeken door deskundigen, waaronder het bestuur van de Vereniging Rembrandt, een van de geldschieters. Belangrijkste geldschieter was de BankGiroLoterij, daarnaast was er een grote particuliere gift.

Vaas met bloemen in een stenen nis is een van de meest ambitieuze bloemstillevens van Roelant Savery, in omvang en door de zorgvuldige details, zoals de manier waarop de glazen roemer een stukje over de rand steekt en een kleine schaduw werpt op de omlijsting. Opvallend is ook dat tussen de bloeiende bloemen doorntakken te zien zijn, misschien bedoeld als waarschuwing aan de toeschouwer zich niet te laten misleiden door vergankelijke schoonheid. „Het is alsof je in een soort woud kijkt”, zegt Gordenker, „alles op het schilderij is wild en los, bijna dreigend.”