Plasterk kondigt alsnog voorstel aan om de Zondagswet in te trekken

Het kabinet gaat de Zondagswet intrekken. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) donderdag aangekondigd. Hij komt daarmee tegemoet aan een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer.

De Zondagswet, uit 1953, verbiedt op zondagen en enkele christelijke feestdagen tot 13.00 uur openbare bijeenkomsten die geen religieus karakter hebben. In feite is de afschaffing net zo symbolisch als de wet zelf. Gemeenten konden al ontheffing geven of oogluikend niet-religieuze activiteiten toestaan. Nu mag een gemeente met veel gelovigen de zondagsrust opleggen in een plaatselijke verordening.

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen in de Tweede Kamer tevergeefs geprobeerd de Zondagswet af te schaffen. Eind 2012 riep een meerderheid Plasterk per motie op om de wet af te schaffen, maar hij weigerde. Het kabinet-Rutte II had de afgelopen jaren voor financiële akkoorden de steun nodig van christelijke partijen als ChristenUnie en SGP.

D66, dat de Zondagswet verouderd vindt, en strijdig met de scheiding van kerk en staat, kondigde onlangs aan opnieuw met een voorstel te komen om de wet te schrappen. Plasterk, die in oktober nog vond dat de wet amper praktische problemen opleverde, zei nu over een maand zelf met een voorstel te komen om de wet te schrappen.