Jodiumpillen voor wie nabij kerncentrale woont

Alle jongeren onder de 18 jaar en zwangeren die in een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen jodiumtabletten. De medicijnen moeten mensen beschermen in het geval dat er bij een kernramp radioactief jodium vrijkomt. Dat schrijft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Mensen onder de 40 jaar die binnen 10 kilometer van de kerncentrale Borssele en 20 kilometer van de centrales in Doel bij Antwerpen wonen, krijgen momenteel al preventief tabletten. Schippers wil de straal uitbreiden voor jongeren en zwangeren omdat die relatief kwetsbaarder zijn. Mocht er bij een kernramp radioactief jodium vrijkomen, dan kan dit door de schildklier worden opgenomen en jaren later kanker veroorzaken.

Door de jodiumtabletten te slikken raakt de schildklier verzadigd en kan het radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp niet meer worden opgenomen. De minister is bezig met een plan om de tabletten te verspreiden. Dat gebeurt onder meer via apotheken en GGD-punten. Omwonenden dienen de tabletten pas te gaan gebruiken op het moment dat er een kernramp is.

In juli 2014 heeft de minister van Economische Zaken besloten de interventiewaarden voor nucleaire incidenten af te stemmen op de waarden in Duitsland en België. Een interventiewaarde is de hoeveelheid straling waarboven het nemen van een beschermingsmaatregel, zoals jodiumprofylaxe, gewenst is.

Hierna heeft minister Schippers met medici, apothekers, scholen en andere deskundigen gesproken hoe de tabletten het best verspreid kunnen worden. (NRC)