Rutte over Samsom: we mogen elkaar, maar soms botst het

De premier reageerde daarmee op de vermeende rel tussen hem en Samsom over een luchtbrug voor vluchtelingen.

Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van vrijdag.
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van vrijdag. Foto Martijn Beekman / ANP

We mogen elkaar generally, we zien dat we beiden deugen, maar we vinden ook van de ander dat hij idiote standpunten heeft. Zo beschreef premier Rutte (VVD) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad zijn verhouding met PvdA-leider Diederik Samsom. Het gaat goed, zei Rutte, tussen de twee coalitiepartijen, “maar soms botst het”.

Zo’n botsing kwam donderdag aan het licht in De Telegraaf. Onderwerp was het plan van Samsom om Europa, nog voor een deal met Turkije, alvast een luchtbrug te laten starten voor vluchtelingen in dat land. Na Ruttes weigering om dit plan te steunen zou Samsom hebben geroepen dat hij dan maar naar de koning moest gaan om zijn ontslag aan te bieden.

Rutte wilde er donderdag alleen over zeggen dat geen van beiden met een kabinetscrisis had gedreigd. “Wat er wel gezegd is, is in vertrouwelijkheid gedaan. Daar zeg ik niets over.” Volgens hem maken ze er het beste van, ondanks alle meningsverschillen.

“De kiezer heeft ons bij elkaar gezet. We hebben toen gezegd: we gaan er het beste van maken.”

Nadruk lag op deal met Turkije

De premier wilde vrijdag vooral benadrukken dat een politiek akkoord met Turkije een feit is. Maandag toonde het land zich tijdens een EU-top bereid om alle oorlogsvluchtelingen uit de Balkan terug te nemen, als de EU voor elke teruggenomen Syriër er ook één opneemt vanuit Turkije. Verder heeft Turkije een reeks financiële en politieke eisen ingediend. Over het plan moet komende week tijdens een nieuwe EU-top definitief overeenstemming worden bereikt.

Volgens Rutte heeft ook Samsom “binnen de sociaal-democratische familie” een rol gespeeld bij het maken van de deal. De totstandkoming, inclusief de onderlinge woordenwisseling, noemde hij geschiedenis.

“Wie nu precies het motortje aan de praat heeft gekregen, maakt niet uit. Het is gelukt. Laten we over tien jaar maar de Turkse archieven lichten hoe het precies tot stand is gekomen.”