Politie: wees bedachtzaam met speelgoedpistolen

Agenten behandelen een realistisch neppistool vaak als een echt wapen, waarschuwt de politie.

Een airsoftreplica van een Heckler & Koch MP5.
Een airsoftreplica van een Heckler & Koch MP5. Foto Lex van Lieshout / ANP

De politie is vrijdag een campagne gestart om ouders en kinderen te waarschuwen voor de gevaren van realistisch ogende speelgoedwapens. Volgens de politie neemt het aantal incidenten met nepwapens de laatste twee jaar toe: in 2014 waren er 125 incidenten, vorig jaar 140. In de openbare ruimte mogen alleen kinderen spelen met goedgekeurd speelgoed, luidt de waarschuwing.

De incidenten die politie noemt, zijn divers van aard. Zo was er een voorval waarbij een jongen van 7 een (naar later bleek nep) vuurwapen richtte op een voorbijganger. Hij bleek het pistool gewonnen te hebben op de kermis, waarna agenten een gesprek zijn aangegaan met de kraamhouder.

Een ander voorval, in Rotterdam, liep verder uit de hand. Agenten die een groep jongeren benaderden na een melding dat een van hen een wapen bij zich had, kwamen in een “dreigende situatie” terecht. Een van de politiemensen loste een waarschuwingsschot. Het wapen bleek een balletjespistool te zijn. Twee minderjarigen werden aangehouden.

Regels

Speelgoedpistolen zijn aan regels gebonden. Wie er een koopt of bijvoorbeeld wint op de kermis, moet van de politie letten op het CE-keurmerk. Op straat is het wapen vervolgens alleen toegestaan in handen van “overduidelijk” spelende kinderen. Speelgoedpistolen zonder CE-keur, of gebruikt door mensen ouder dan 14 jaar kunnen in beslag genomen worden. Dat is bovendien niet zonder gevaar, waarschuwt de politie:

“Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.”

In de campagne wijst de politie op een aantal punten die spelen met speelgoedpistolen veiliger moeten maken. Zo kunnen kinderen er beter niet mee op straat komen, en moeten ouders die een speelgoedwapen kopen er in de winkel op letten dat hun aankoop wordt verpakt “in papier of in een dichte zak”.