Oud-rechter vindt uitlatingen Wilders ‘vrij schokkend’

Wilders op de verkiezingsavond, 2014.
Wilders op de verkiezingsavond, 2014. Foto: ANP

Geert Wilders heeft zich in 2014 met zijn verkiezingspraatje dat hij gaat regelen dat er minder Marokkanen in de stad komen, bediend van “vrij schokkende uitlatingen”.

Dit zegt Marcel van Oosten, de man die in 2011 voorzitter was van de strafkamer van de Amsterdamse rechtbank die Wilders toen vrijsprak van discriminatie. In een eenmalig interview met NRC blikt de inmiddels gepensioneerde strafrechter Van Oosten terug en kijkt vooruit naar het nieuwe strafproces tegen de PVV-leider dat aanstaande vrijdag voor de Haagse rechtbank begint.

Van Oosten hekelt de houding van Wilders die zich buiten de rechtszaal voortdurend beklaagt over de rechterlijke macht maar zich tijdens het proces beroept op zijn zwijgrecht. Wilders liet eerder weten dat miljoenen mensen de bijl aan de wortel van de rechtsstaat zouden leggen als hij niet wordt vrijgesproken. “Typisch Wilderiaanse grootspraak”, zegt Van Oosten. “Een lid van de Tweede Kamer behoort dergelijke opmerkingen niet te maken. Dat is in strijd met de trias politica. Het ontbreekt de rechtbank aan instrumenten dit soort aantijgingen te pareren als zij buiten de zitting plaatsvinden”.

Wraking

De magistraat noemt het “heel vreemd” dat Wilders in de rechtszaal zelf zwijgt. Dat geldt zeker “voor een man die van het vrije woord de heilige graal maakt”.

In de vorige strafzaak zijn Wilders en zijn toenmalige advocaat Bram Moszkowicz er volgens Van Oosten op uit geweest “de rechtbank voortdurend te laten struikelen” en “sensatie te trappen”. Ze hebben volgens hem het middel van wraking van rechters misbruikt. “Wraking is de Big Bertha. Dat is een superkanon waar je als advocaat heel zuinig mee om moet gaan. Dat werd nu meteen bij kleinigheden ingezet.”

De gepensioneerde strafrechter zegt te verwachten dat het nieuwe discriminatieproces tegen Wilders rustiger zal verlopen. Dat komt volgens hem onder andere omdat Wilders nu wordt bijgestaan door advocaat Geert-Jan Knoops. “Hij zal veel meer op een intellectuele manier procederen. Ik verwacht dat Knoops in tegenstelling tot Moszkowicz wel respect zal tonen voor de rechterlijke autoriteiten.”