Oud-premier Curaçao veroordeeld tot 3 jaar cel

De rechtbank in het land acht bewezen dat Schotte zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

errit Schotte spreekt met media na de verkiezingen op Curaçao in 2012.
errit Schotte spreekt met media na de verkiezingen op Curaçao in 2012. Foto ANP/Michael Kooren

De oud-premier van Curaçao, Gerrit Schotte, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, zo schrijft persbureau ANP. De rechtbank in het land acht bewezen dat Schotte zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Ook mag de politicus vijf jaar geen gebruik maken van zijn passief kiesrecht. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) eerder deze maand.

Cicely van der Dijs, de voormalige levenspartner van Schotte kreeg een celstraf opgelegd van anderhalf jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk. zij zou de oud-premier geholpen hebben met het witwassen van illegaal verkregen geld.

Ruim twee jaar geleden deed justitie invallen bij de Curaçaose politicus, destijds de jongste premier ter wereld en tegenwoordig parlementslid. Schotte zijn huis werd binnengevallen, omdat justitie gegevens had van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, waarin Schotte vijftig keer voor kwam. In totaal werd 350.000 euro cash op zijn rekening gestort. De zaak bleef lange tijd liggen, omdat het volgens het OM om “politiek gemotiveerde aangiften” zou gaan.

Ook zou Schotte een miljoen dollar hebben ontvangen van de op Sint Maarten woonachtige Siciliaanse casino-eigenaar Francesco Corallo. In ruil eiste Corallo overheidsinformatie en vergaande invloed binnen de Curaçaose politiek. Zo zou Schotte volgens het OM zelfs toestemming van Corallo nodig gehad hebben om ministers te benoemen, anders zou hij het geld terug moeten betalen.

Einde carrière?

NRC-correspondent Nina Jurna sprak met politicoloog Miguel Goede, jarenlang verbonden aan de Universiteit van Curaçao, wat de veroordeling voor Schotte kan betekenen. Volgens de politicoloog is dat niet goed in te schatten, maar volgens hem zou het de politicus zelfs populairder kunnen maken:

“In een normale situatie zou je denken: het is gedaan met zijn carrière, maar volkselementen kunnen hierbij een rol spelen. Schotte wordt gezien als iemand die aantrapt tegen het establishment. Hij symboliseert voor veel mensen, vooral de ontevreden kiezers, de stem tegen de gevestigde politieke elite die het hier jarenlang voor het zeggen heeft gehad. Vooral onder jonge Curaçaoënaars, veelal uit de volkswijken, de barrio’s, is hij populair. Een veroordeling kan Schotte mogelijk juist sterker maken.”