Ook Ben Carson steunt Trump nu officieel

De oud-kandidaat denkt dat Trumps zakenverleden hem het meest geschikt maakt. In het verleden beledigden beide mannen elkaar vaak.

Ben Carson groet Donald Trump bij een persconferentie waar hij zijn endorsement aankondigt.
Ben Carson groet Donald Trump bij een persconferentie waar hij zijn endorsement aankondigt. Foto Lynne Sladky / AP

Amerikaanse media meldden het donderdag en ook Donald Trump zei al dat het zou gebeuren, maar nu heeft de man waar het over gaat het ook zelf bevestigd: oud-kandidaat voor de Republikeinse nominatie Ben Carson steunt Donald Trump als presidentskandidaat.

Twitter avatar RealBenCarson Dr. Ben Carson I endorse @realDonaldTrump. It’s time to unite behind the candidate who will beat Hillary Clinton and return government to, “We the People”

“Donald Trump is een succesvolle zakenman,” schrijft Carson op zijn Facebookaccount.

“Hij heeft een herkenbaar wereldwijd merk opgebouwd waar niemand vraagtekens bij kan zetten. Zijn ervaring als zakenman is precies datgene wat nodig is om onze economische motor in de juiste richting te laten bewegen en diegenen aan de macht te helpen die te lang de American Dream niet hebben kunnen navolgen.”

Minister

Onze correspondent Guus Valk sprak naar aanleiding van de berichtgeving over Carsons endorsement uit te verwachten dat Carson in een eventueel kabinet van Trump zal worden opgenomen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump heeft ‘een uur met Ben Carson over onderwijs gepraat’. Dus: 1) Carson steunt Trump nu. 2) Carson wordt Trumps minister van Onderwijs.

Dat Carson Trump nu ondersteunt mag niettemin verrassend heten. In het verleden vlogen de beledigingen tussen beide mannen over en weer. In november maakte Trump Carson belachelijk. In een boek beschreef Carson een incident waarbij hij in zijn roerige jeugd een vriend had proberen neer te steken. Hij omschreef zichzelf als iemand met “pathologische driftbuien”.

Trump reageerde daar in een speech op door te zeggen dat er geen medicijn is voor iemand die pathologisch is en vergeleek het met pedoseksualiteit: “Als je kinderen misbruikt, ben je een kindermisbruiker, dat valt niet te genezen.”

Carson zegt nu dat “de strijdbijl begraven” is: “Dat was politiek gedoe, dat gebeurt in Amerika, die politiek van persoonlijke verwoesting,” tekent website Politico uit de mond van Carson op.

Andere endorsers

Eerder schaarde met Chris Christie al een andere voormalige kandidaat voor de nominatie zich achter Trump. Andere prominenten die zich in het kamp-Trump bevinden zijn senator Jeff Sessions en oud-kandidaat voor het vicepresidentschap Sarah Palin.

Er zijn nu nog vier kandidaten voor de Republikeinse nominatie: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich. Donderdagnacht namen ze het tegen elkaar op in een debat dat, vergeleken bij vorige keren, verrassend tam was.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen op ons Amerika 2016-blog

De complete verklaring van Carson op Facebook: