Omzet transportsector in 2015 op niveau voor crisis

Voor het zesde jaar op rij steeg in 2015 de omzet in de transportbranche.

Vrachtwagens op het terrein van DAF.
Vrachtwagens op het terrein van DAF. Foto Sander Koning / ANP

De omzet in de transportsector kwam in 2015 voor het eerst weer hoger dan voor de uitbraak van de financiële crisis in 2008. Met name het vervoer over land nam vorig jaar toe, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het aantal faillissementen van transportbedrijven lag bovendien fors lager dan in de afgelopen zes jaar.

Exacte getallen over de omzetgroei zijn niet bekend, aangezien het CBS in dit geval rekent met indexcijfers ten opzichte van een basisjaar, namelijk 2010. De verdiensten in de transportsector lagen in 2015 13,3 procent hoger dan in dat basisjaar, terwijl er in 2008 11,6 procent meer omzet werd geboekt dan in 2010.

Op jaarbasis groeide de omzet van de gehele sector met 2,4 procent, en dat is 0,2 procentpunt meer dan in 2014. Daarmee groeien de inkomsten in deze branche voor het zesde jaar op rij, na een dramatische krimp van 12,7 procent in 2009.

Vervoer op de weg

Uitgesplitst naar deelsectoren valt op bedrijven in de categorie ‘personenvervoer over de weg’, dus bijvoorbeeld busmaatschappijen, een veel beter jaar kenden dan 2014. Twee jaar terug daalde de omzet in dit deelgebied nog met 2,6 procent terwijl in 2015 een stijging van 2,2 procent werd geboekt.

Deze vorm van transport valt onder de grotere categorie ‘vervoer over land’ die in 2015 met 2,7 procent groeide in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee namen de inkomsten via dit type vervoer meer toe dan bij de sectoren ‘vervoer door de lucht’ (2,6 procent) en ‘vervoer over water’ (0,9 procent).

Faillissementen

Gekeken naar het aantal faillissementen was 2015 een bijzonder goed jaar voor de transportsector. ‘Slechts’ 244 bedrijven moesten de deuren sluiten, terwijl dat er een jaar eerder nog 341 waren. Sinds 2009 gingen niet meer zo weinig ondernemingen failliet.

Wel werden er afgelopen jaar minder transportbedrijven opgericht: 3.545 in 2015 om 3.710 in 2014.

Pessimistischer over 2016

Tegenover de positieve cijfers over 2015 staat een wat pessimistischer kijk van de sector op het huidige jaar. Het ondernemersvertrouwen, een indicator die onder meer is opgebouwd uit de omzetontwikkeling in het vorige kwartaal en de omzetverwachting voor het lopende kwartaal, komt voor de eerste drie maanden van 2016 uit op 2,6 procent. In het vierde kwartaal van 2015 was dat nog 4,5 procent. Een stand van boven nul betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn.