‘Omstreden wet Polen brengt democratie in gevaar’

Dat valt te lezen in een kritisch rapport van de Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa.

Het Grondwettelijk Tribunaal tijdens de zitting over de wetswijziging.
Het Grondwettelijk Tribunaal tijdens de zitting over de wetswijziging. Foto Janek Skarzynski / AFP

Een omstreden wet die de Poolse regering heeft aangenomen over het grondwettelijke tribunaal brengt het functioneren van de democratie van het land in gevaar. Dat valt te lezen in een kritisch rapport van de Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa, dat persbureau Reuters heeft ingezien.

De regering onder leiding van de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ondertekende eind vorig jaar een wet die het grondwettelijke tribunaal hervormde. Een beslissing moest voortaan met een tweederde meerderheid genomen worden. Vóór het aannemen van de wet stelde PiS al vijf rechters van eigen keuze aan, in het vijftien leden tellende tribunaal.

In het rapport van de Commissie van Venetië, dat vrijdagmorgen al deels was uitgelekt, staat dat de omstreden wet naast de democratie ook de mensenrechten en de rechtstaat in gevaar brengt. PiS-leider Jaroslaw Kaczynski liet daarop weten de uitspraken die in het rapport staan als “absurd” te beschouwen. Volgens de leider is Polen een “democratisch land waar ruimte is voor demonstraties en protesten”.

Wet terugdraaien

Eerder deze week gaf het grondwettelijke tribunaal al aan hun zorgen te uitten over de omstreden wet, omdat deze niet voldoet aan de grondwet. Premier Beata Szydło liet daarop al weten het besluit van het grondwettelijke tribunaal naast zich neer te leggen. Of na het rapport van de Commissie van Venetië de Poolse regering beslist om de wet terug te draaien, is nog maar de vraag.