OM in beroep tegen uitspraak Van der G.

Volgens justitie heeft de rechter de voorwaarden van de vrijlating van Van der G. “te restrictief uitgelegd”.

Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G. die de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat.
Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G. die de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat. Foto Vincent Jannink / ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat Volkert van der G. niet langer door een psycholoog begeleid hoeft te worden. Dat meldt het OM vrijdag.

Twitter avatar OM_hogerberoep OM hoger beroep OM in hoger beroep tegen uitspraak in kort geding Volkert van der G. https://t.co/cpwzfxmV89

Volgens het OM heeft de rechter het feitelijk verloop de voorwaarden van de vrijlating van Van der G. “te restrictief [...] uitgelegd”. In februari oordeelde de rechter dat de moordenaar van Pim Fortuyn geen (nieuwe) verplichte psychologische en psychiatrische behandeling meer hoeft te ondergaan.

Psychologische of psychiatrische behandeling

Van der G. moest zich door óf een psychiater óf een psycholoog laten behandelen. Nadat zijn behandeling door een psychiater erop zat, kon hij niet worden gedwongen zich ook nog door een psycholoog te laten behandelen, aldus de rechtbank.

Het OM ziet dit anders. Bij de uitspraak in februari werd aangegeven dat er onzekerheid bestond over “een aantal (toekomstige) sociaal-emotionele factoren zoals werk, relatie en sociaal netwerk”, aldus justitie. Het OM is van oordeel dat zicht op deze zaken noodzakelijk is om de kans op herhaling juist te kunnen inschatten. Om die reden was de voorwaarde van verplichte begeleiding door een gedragsdeskundige ook opgelegd, aldus justitie.

Moord op Pim Fortuyn

Op 6 mei 2002 vermoordde Van der G. Pim Fortuyn. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. In mei 2014 kwam Van der G. vrij nadat hij tweederde van zijn celstraf had uitgezeten. Daarbij werd hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mocht hij geen contact hebben met nabestaanden en de pers. Ook mocht hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven.

Na zijn vrijlating vocht Van der G. met succes het locatieverbod en het dragen van een enkelband aan. De rechtbank noemde dit toen “disproportionele” maatregelen. Een onderzoek ingesteld door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie; VVD) oordeelde in januari dat Van der G. de voorwaarden van zijn vrijlating niet had geschonden en niet opnieuw de cel in hoeft.