Opinie

Nieuwe schoonheidsidealen: mooi zijn mag, lijden hoeft niet

Op gruwelberichten over dramatisch misgelopen cosmetische ingrepen wordt geschokt gereageerd. Hatelijkheid treft daarentegen de sterren uit de entertainmentsindustrie en politiek, met hun frozen faces, hun haartransplantaties of hun monstrueus opgespoten lippen en moesappelwangen. Schok noch leedvermaak leidt echter tot terughoudendheid. Schoonheidsidealen zijn er altijd geweest, maar niet eerder waren ze zo algemeen bereikbaar als nu. Velen moeten er niet aan denken, maar anderzijds kijkt niemand meer op van een medisch-cosmetische behandeling.

In het Erasmus Medisch Centrum wordt daarom binnen afzienbare tijd begonnen met een officiële opleiding voor cosmetische dermatologie. Andere academische ziekenhuizen reageerden koeltjes. Moet zo’n botoxprofessional annex facelifter nu echt met overheidsgeld worden opgeleid? Medische zorg is niet bedoeld voor verfraaiing. Maar dermatologen verwijderen al moedervlekken en wratten – zoiets kan noodzaak zijn, maar ook dan wint het uiterlijk erbij, en het zelfvertrouwen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ooglidcorrecties en maagverkleiningen.

Ziekenhuisartsen krijgen nu veel ellende te verhelpen die cosmetische kwakzalvers veroorzaken. Alleen daarom al zou het beroep cosmetisch arts beschermd moeten zijn, maar zolang dat nog niet het geval is, is een officiële opleiding alleen al belangrijk met het oog op preventie van calamiteiten.

Bovendien, de betrouwbare cosmetische ziekenhuisbehandeling wordt zelf afgerekend, want die valt niet onder de zorgverzekering. Het genezen van de slachtoffers kost gemeenschapsgeld.

Komt er nu een opleiding annex ziekenhuisafdeling voor modegrillen? Ja. En het is kortzichtig om dat te veroordelen. Erkenning van een realiteit is verstandiger. Het cosmetisch-medische specialisme zal meegroeien met de wensen van het publiek. Veroudering geldt sinds jaar en dag als de grootste bedreiging.

Maar verder? Marilyn Monroe gaat door voor de grootste schoonheid aller tijden, maar geen Hollywood-actrice kan zich dezer dagen nog haar maten veroorloven. Was James Bond in de jaren zestig gezegend met zijn borsthaar, voor de actieheld van nu is het een vloek, die scheert en lasert.

Wie ongelukkig is met zijn uiterlijk, staat het vrij gebruik te maken van de mogelijkheid daar verandering in te brengen. Dan past geen moralisme en dan schaden de valse beloften van de beunhaas. Dan ligt praktische zorgverlening voor de hand. Op basis van serieuze expertise en ondersteund door integriteit en zorgplicht waar elke arts zich toe heeft verbonden.