Minister hoeft geen extra stemhokjes te regelen voor referendum

Het is aan gemeenten om te bepalen hoeveel stembureaus er nodig zijn, vindt de rechter.

Thierry Baudet bij aankomst bij de rechtbank, vorige week.
Thierry Baudet bij aankomst bij de rechtbank, vorige week. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De minister hoeft geen extra stembureaus te regelen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald na een kort geding dat vorige week tegen de minister was aangespannen door de stichting Forum voor Democratie.

Volgens de stichting zijn er tijdens het referendum op 6 april niet genoeg stembureau’s open en bestaat daardoor het risico dat de opkomst lager uitpakt. Bij een opkomst van minder dan 30 procent van de stemgerechtigden is de volksraadpleging niet rechtsgeldig. Forum haalde een telling van de NOS aan waaruit zou blijken dat er voor het referendum 10 procent minder stembureaus open zullen zijn ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar. De voorzieningenrechter is echter van mening dat gemeenten zelf mogen bepalen op hoeveel locaties gestemd kan worden:

“De individuele gemeenten moeten hiervoor hun eigen afweging maken met inachtneming van de lokale situatie. Als het Forum voor Democratie van mening is dat deze afweging onjuist is, moet het zich tot het college van burgemeester en wethouders van die gemeenten richten.”

Het referendum gaat over het associatieverdrag dat de EU met Oekraïne heeft gesloten. Tegenstanders van dat verdrag zien daarin een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie voor Oekraïne. Voorstanders stellen dat het hier enkel gaat om economische samenwerking tussen de EU en het land. Het referendum kwam nadat 443.000 handtekeningen waren binnengehaald door GeenPeil, een samenwerking tussen GeenStijl, het Burgercomité EU en het Forum voor Democratie.