Duitsland en Griekenland bekritiseren grenssluitingen op de Westelijke Balkanroute

Het sluiten van de grenzen op de Westelijke Balkanroute door Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk heeft geleid tot oplopende spanningen tussen die landen enerzijds en Duitsland en Griekenland anderzijds.

„Aan de stromen irreguliere migranten op de Westelijke Balkanroute is een einde gekomen. Geen kwestie van unilaterale acties, maar een gemeenschappelijk besluit van de 28 EU-landen”, twitterde EU-president Donald Tusk woensdag triomfantelijk. Tegelijkertijd raken de Griekse autoriteiten steeds bezorgder over het lot van de circa 36.000 migranten die nu vastzitten op de Griekse eilanden, in Athene en langs de grens met Macedonië.

De Griekse premier Alexis Tsipras reageerde dan ook geprikkeld op Tusks tweet. „De Westelijke Balkanroute is gesloten door unilaterale acties van bepaalde landen. De EU heeft geen toekomst als het zo doorgaat”, twitterde hij. Donderdagochtend kreeg Tsipras bijval van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij sprak net als Tsipras van „unilaterale” acties, die Griekenland in een „erg moeilijke positie” plaatsen.

Tientallen migranten hebben gisteren bij de Griekse plaats Idomeni, aan de grens met Macedonië, de bus gepakt richting opvangcentra in Athene. De omstandigheden bij Idomeni, waar zo’n 14.000 migranten bivakkeren die via Macedonië en Servië naar West-Europa willen reizen, zijn de voorbije dagen ernstig verslechterd door het slechte weer. Nu Macedonië woensdag aankondigde de grens definitief te sluiten, lijkt er voor de migranten geen hoop meer op een reis naar het noorden.

De vrees bestaat dat migranten nu andere routes gaan kiezen om West-Europa te bereiken. Doordat de grens tussen Griekenland en Albanië nog te passeren is, zouden ze vanaf de Albanese kust de gevaarlijke oversteek naar Italië kunnen wagen. Bij de oversteek van Turkije naar Griekenland kwamen donderdag vijf migranten om toen hun boot zonk.