Meer samenwerking om moskeeën te beschermen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding gaat nauwer met gemeenten en politie samenwerken om incidenten rond moskeeën te voorkomen. NCTV, gemeenten, politie en moskeeën gaan elkaar actiever informeren over incidenten en verdachte omstandigheden. Wat de samenwerking verder inhoudt, wordt de komende tijd verder besproken.

Dat hebben moskeebesturen, NCTV-chef Dick Schoof en minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) donderdag afgesproken. Ze spraken elkaar over de onveiligheid rond moskeeën in de Imam Malik Moskee in Leiden.

De incidenten variëren van pesterijen en bekladdingen tot regelrechte aanslagen. Twee weken geleden gooide een man brandbom naar een moskee in Enschede. Daar waren op dat moment kinderen aanwezig. De verdachte wordt vervolgd voor brandstichting met terroristisch oogmerk. En op 25 februari werd bekend dat een aantal moskeeën een dreigbrief had ontvangen met een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland. Volgens moskeeorganisaties zijn er vrijwel dagelijks incidenten.

Moskeebestuurder Abdelhamid Bouzzit zei gisteren: „Ouders durven daarom hun kinderen soms niet naar cursussen in onze moskee te sturen”. Wel toonde hij zich opgelucht over de mededeling van Schoof „dat er momenteel geen concrete dreiging is voor een aanslag op een moskee. Wel is er reden tot alertheid.”