Japan herdenkt vijfde jaardag tsunami

De ramp kostte 18.000 mensen het leven. De herstelwerkzaamheden zijn nog altijd aan de gang.

Archiefbeeld. Een man en een hond in de straten van Kesennuma.
Archiefbeeld. Een man en een hond in de straten van Kesennuma. Foto AFP / JIJI PRESS

Japan heeft de tsunami en kernramp bij Fukushima in 2011 herdacht. Het is vrijdag vijf jaar geleden dat in het land door de gevolgen van een zeebeving 18.000 mensen om het leven kwamen.

Een groot deel van de schade in het getroffen gebied is nog altijd niet hersteld. Premier Shinzo Abe zei daar op de vooravond van de herdenking in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 extra vaart achter te zetten, meldt persbureau AP. De regering werd verweten te veel bezig te zijn met de Spelen, terwijl de tsunamischade wordt verwaarloosd.

Abe beloofde te werken aan het opschonen van door straling besmet gebied, zei een beschadigde spoorlijn in het kustgebied te heropenen en sprak de ambitie uit het toerisme in het noorden te verdrievoudigen zodat bezoekers de herstelwerkzaamheden “met eigen ogen” kunnen zien. De regering hoopt alle gebieden die in 2011 werden geëvacueerd volgend jaar maart weer open te kunnen stellen, met uitzondering van besmette gebieden rond de kerncentrale.