‘Huizen Groningen miljard minder waard door bevingen’

Ook vergoedt de NAM minder dan de werkelijke waardedaling van de huizen, concludeert de Rijksuniversiteit Groningen.

Een scheur in een woning in Bedum.
Een scheur in een woning in Bedum. Foto Catrinus van der Veen / ANP

De aardbevingen als gevolg van gaswinning in Groningen zorgen voor een flinke daling van de waarde van huizen in het gebied. Volgens onderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen zouden 180.000 huizen bij elkaar minstens 954 miljoen euro minder waard zijn geworden.

De gemiddelde waardedaling per woning bedraagt volgens het onderzoek 3 procent. Het CBS berekende eerder dat de prijs van een woning in juli 2015 gemiddeld 2,4 procent lager was in het Groningse risicogebied dan in het derde kwartaal van 2012. Ook de TU Delft heeft onderzoek gedaan naar de woningmarkt in Groningen, in opdracht van minister Kamp (VVD) van Economische Zaken. Daaruit bleek dat de leefbaarheid in het gebied ernstig achteruit is gegaan.

In de negen gemeenten die tot het risicogebied behoren, doet zich een waardedaling van 715 miljoen euro voor. Vooral in Loppersum is de waarde flink gedaald: 12 procent. Wat volgens het onderzoek opvalt, is dat ook in de stad Groningen een forse waardevermindering van huizen heeft plaatsgevonden. Die stad valt buiten de regeling van de NAM om waardevermindering te vergoeden.

Rechtszaak

Groningse huiseigenaren - verenigd in de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) - spanden vorig jaar een rechtszaak aan tegen de NAM om de waardedaling van huizen te laten vergoeden al voordat een huis verkocht wordt. De rechter gaf WAG gelijk, de NAM ging in hoger beroep.

De stichting WAG meende net als de RUG dat de waardevermindering in totaal een miljard euro bedroeg, maar WAG ging daarbij uit van 100.000 huizen, de RUG van 180.000. Per huis is de waardevermindering volgens de RUG 5.000 euro per woning, terwijl WAG tussen de 10.000 en 20.000 euro per woning eiste. Verklaring voor dat verschil is dat de RUG ook huizen heeft meegerekend die buiten het risicogebied liggen, waardoor de gemiddelde waardevermindering lager kan uitvallen.

Volgens het onderzoek vergoedt de NAM gemiddeld minder dan de hoeveelheid die een huis in waarde verliest. Volgens professor George de Kam kan die vaststelling “een bouwsteen zijn voor een algemene regeling om waardeverlies te compenseren”, zegt hij in een verklaring.