Hoe Blue Monday 83 jaar geleden geklonken zou hebben

De BBC voerde de klassieker uit met instrumenten die sinds 1933 in onbruik zijn geraakt.

Screenshot YouTube / BBC Arts

Het is 33 jaar geleden dat de New Order-klassieker Blue Monday uitkwam. Het nummer werd gemaakt met een Powertron sequencer, Moog Source-synthesizer en een Oberheim DMX-drummachine; destijds relatief moderne apparatuur. De BBC vroeg zich af hoe het had geklonken als het nummer vijftig jaar eerder was opgenomen met instrumenten van toen, waaronder een diddley bow, theremin en zither.

BBC Arts’ Orkestra Obsolete gebruikte voor de nieuwe opname vrijwel uitsluitend oude instrumenten, die in de loop der jaren grotendeels in onbruik zijn geraakt. Het hele arrangement ging op de schop. Het resultaat is een verrassend goed lijkende, zij het enigszins spookhuisachtig klinkende, nieuwe oude versie van Blue Monday.

Een overzicht van de instrumenten die zijn gebruikt voor de opnames is te vinden op de website van de BBC.