‘Het gaat mijn Lulu zelf óók om de lust’

De actrice (42) speelt Lulu bij Oostpool. „Lulu is ambigu in haar seksualiteit.”

„Kijk naar me zoals ik echt ben, kijk eerlijk naar me.” Met deze woorden richt actrice Kirsten Mulder (42) als de titelheldin in Lulu zich tot de zaal. Ze draagt een doorschijnend huidkleurig kostuum dat strak om haar lichaam sluit, versierd met een felrode bloem.

„Lulu is mannelijk en vrouwelijk tegelijk, ambigu in haar seksualiteit”, zegt Mulder tussen de repetities door, „een jongensmeisje op wie de mannen al hun verlangens projecteren. Zij staat dat toe, uitdagend en verleidelijk. Het gaat óók om haar lust. Lulu is speelbal van de mannen en tegelijk manipulator van diezelfde mannen.”

Lulu is een tragedie over de natuurkracht van de erotiek. Het stuk van Frank Wedekind uit 1900 veroorzaakte een schandaal. Zo onverholen seksueel, zo decadent-wellustig was een vrouw nooit eerder op de bühne vertoond. In 1929 volgde de verfilming met Louise Brooks, een van de eerste grote filmsterren. Kort daarna kwam Alban Bergs onthutsende opera Lulu. Sindsdien is de rol felbegeerd, in het Nederlandse toneel onder meer vertolkt door Halina Reijn.

In de regie van Marcus Azzini bij Toneelgroep Oostpool vertolkt Mulder een Lulu die meer is dan de eeuwige femme fatale. Mulder: „Bij ons is ze een volwassen vrouw aan wie de mannen zich vastklampen uit verlangen naar liefde. En Lulu beantwoordt die liefde puur fysiek. In haar jeugd ging ze al als bloemenmeisje langs de straten, bloot onder haar jurk. Alle mannen vielen voor haar schoonheid. En zo leerde ze hen te gebruiken. Maar ook van mannen te houden.”

Kirsten Mulder toont de „ongetemde” Lulu die ze volgens Wedekind moet zijn. Mulder: „ Haar levenshouding is gulzig en ze beseft dat ze de consequenties daarvan moet dragen. Onze Lulu beseft dat wederzijdse liefde nodig is om te weten wie je bent. Zij heeft de mannen om zich heen nodig. Dat is haar werkelijke tragiek. Lulu is een vrouw wier wereld instort als haar geliefde haar verlaat. Maar mijn Lulu put daar ook kracht uit. En zelfs hoop.””