VVD-fractievoorzitter Stichtse Vecht veroordeeld voor witwassen

Voormalig VVD-politica Kathalijne de Kruif is veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf voor het witwassen van geld. De Kruif was tot maart vorig jaar fractievoorzitter van de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Ze kocht met geld dat was verdiend met hennepteelt onder meer drie auto’s, een jetski, een boot en een caravan. Het Openbaar Ministerie had twee jaar voorwaardelijke celstraf geëist met een proeftijd van twee jaar en 240 uur werkstraf. De Kruif werd aangehouden op grond van belastende informatie die afkomstig was uit een tap van haar telefoon en die van haar partner – ook verdachte in de zaak. Na haar aanhouding heeft het oud-raadslid een maand in voorarrest gezeten, waardoor ze nu niet meer de cel in hoeft. Haar partner is veroordeeld tot 34 maanden cel voor wietteelt en witwassen. (NRC)