Fanfare Noord voelt zich gepiepeld

Marchingband ATM, een van de weinige lopende orkesten van Amsterdam, voelt zich gepiepeld door de gemeente. Na 92 jaar moet de fusievereniging misschien stoppen omdat ze uit hun pand worden gezet. Volgens de gemeente is het altijd de afspraak geweest dat de locatie tijdelijk was.

Het orkest – 65 leden, waarvan 35 kinderen – werd anderhalf jaar geleden uit hun vorige, tijdelijke clubhuis gezet omdat stadsdeel Noord de locatie nodig had. Met behulp van het stadsdeel konden ze naar de Botterstraat (Buiksloot). Secretaris Ruud van Neck: „Stadsdeel Noord, dat toen nog zelfstandig opereerde, sprak met ons af dat we daar mochten blijven tot aan de sloop van het pand.” Ze staken flink wat geld in een verbouwing, al bleef een huurovereenkomst uit. In de tussentijd werden de stadsdelen opgeheven. Van Neck: „In december kregen we een brief dat onze huur van 3.000 euro per jaar naar 38.000 euro werd verhoogd. Onbetaalbaar.” Stadsdeel Noord betaalde de afgelopen drie maanden het huurverschil, maar zegde de huur per 31 maart op omdat ze het pand zelf nodig hebben.

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt dat het niet hun plicht is om onderdak te regelen. Al denken ze altijd graag mee. „Maar ze moeten zelf met een plan komen.”

Afgelopen woensdag zocht SBS6 contact met de gemeente voor een item over de kwestie. Van Neck: „De gemeente mailde hun dat we tot de zomer mogen blijven.” Vreemd, vindt hij: waarom wisten zij dit niet eerder? De gemeente bevestigt dat de club dit eerder had kunnen horen.

Ondertussen zoekt het orkest een nieuwe plek. In Noord, want daar wonen hun jonge leden – „kinderen die zo van de straat worden gehouden”.