Europese beurzen boeken flinke winsten

De Europese effectenbezitters lijken de aangekondigde ECB-maatregelen vrijdag positief te hebben ontvangen.

Archieffoto van de koers van de Amsterdamse beurs.
Archieffoto van de koers van de Amsterdamse beurs. Foto Remko de Waal/ANP

De Europese beurzen hebben vrijdag positief gereageerd op het besluit donderdag van de Europese Centrale Bank (ECB) om nóg meer obligaties op te gaan kopen. De Amsterdamse AEX eindigde 2,7 procent in de plus op 441,75 punten. Daarmee benaderde de index de slotstand van 2015: 441,82 punten. Ook de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten met winst.

Winnaars aan het Damrak waren de staalbedrijven. Fabrikant ArcelorMittal behaalde dankzij hogere metaalprijzen een winst van 11,2 procent, terwijl op de MidKap roestvrijstaalproducent Aperam het weekend in ging met een plus van 7,6 procent. De AMX-index eindigde de week op een stand van 668 punten; dat is 2 procent hoger dan donderdag.

Ook de banken en verzekeraars, die donderdag van ECB-directeur Mario Draghi te horen kregen dat er nieuwe, supergunstige leningen voor hen op komst zijn, deden het goed aan de Amsterdamse beurs. ING sloot met een winst van 5,7 procent, terwijl een aandeel Aegon 4,5 procent meer waard werd. Bank ABN Amro, die vanaf 21 maart weer wordt opgenomen in de AEX-index, won bijna 4,5 procent.

Ook andere Europese beurzen positief

Niet alleen op de Amsterdamse beurzen hing er vrijdag een jubelstemming. De Parijse CAC40 eindigde op 3,27 procent in de plus, terwijl de DAX in Frankfurt sloot met een stijging van 3,51 procent ten opzichte van donderdag. Ook in Milaan (4,8 procent), Madrid (3,7 procent) en Londen (1,7 procent) groeiden de belangrijkste indices.

De eerste anderhalve maand van het jaar kelderden wereldwijd de beurskoersen. Dat was mede te danken aan de dalende olieprijzen. Die lijken zich echter langzaam weer wat te herstellen van de historische dip van de afgelopen maanden, toen de prijs van zowel een vat Amerikaanse olie als van Brentolie onder de grens dook van 30 dollar per vat. Amerikaanse olie ging vrijdag 1,8 procent meer kosten: de prijs van een vat bedraagt nu 38,54 dollar. Brentolie ging 0,7 procent omhoog naar 40,34 dollar.

Slotkoers euro

Hoewel op de beurs optimisme over de ECB-maatregelen leek te overheersen, deed de koers van de euro weinig. Deze wisselkoers - uitgedrukt in Amerikaanse dollars - wordt gezien als een graadmeter voor het succes van ECB-plannen. Hoewel deze over het algemeen daalt als de Europese Centrale Bank de markt met geld overspoelt, schoot deze donderdag de hoogte in na Draghi’s toespraak. Vrijdag veranderde daaraan weinig: de euro stond bij het Europese slot op een stand van 1,1186 dollar, terwijl dat donderdag nog 1,1185 dollar was.