Overeenkomst EU en Cuba voor betere samenwerking

Met het aanhalen van de banden volgt de EU de VS die na jaren van afstand de relaties met Cuba aan het verbeteren zijn.

Christian Leffler (L), onderhandelaar voor de Europese Unie en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Cuba Abelardo Moreno (R) ondertekenen de overeenkomst.
Christian Leffler (L), onderhandelaar voor de Europese Unie en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Cuba Abelardo Moreno (R) ondertekenen de overeenkomst. Foto Enrique de la Osa / Reuters

De Europese Unie en Cuba hebben vrijdag in Havana hun handtekening gezet onder een overeenkomst voor een betere samenwerking. Het akkoord moet leiden tot een nauwere economische samenwerking tussen beide partijen, zo schrijft persbureau Reuters.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez en EU-chef Buitenlandse Politiek Federica Mogherini waren vrijdag allebei bij de ceremonie in Havana aanwezig. Zowel Rodriguez als Mogherini spreekt van een “historische dag” voor de relaties tussen Cuba en de EU.

In het akkoord van de EU en Cuba staat dat de twee op politiek niveau in gesprek willen blijven. Verder zijn er bepalingen geformuleerd voor economische samenwerking en hulp.

VS

Met het aanhalen van de banden volgt de EU de VS die na jaren van afstand de relaties met Cuba aan het verbeteren zijn. Tussen die twee landen werden de betrekkingen in 1961 verbroken. Een jaar later kwam het bijna tot een nucleaire oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie vanwege raketten die het Kremlin op Cuba had gestationeerd. De crisis liep met een sisser af, maar de relatie tussen Havana en Washington bleef op scherp staan.

Decennialang gold een embargo en probeerde Washington het regime van Fidel Castro te isoleren en omver te werpen. De afgelopen anderhalf jaar werden in het diepste geheim onder leiding van Canada en paus Franciscus gesprekken gevoerd, die uiteindelijk resulteerden in het herstellen van de onderlinge banden.